Helyi közélet

2017.08.17. 07:46

Elkészült az idei szőlőprognózis, biztatóak a terméskilátások…

Budapest, Tokaj - A muskotályt már augusztus végén, szeptember elején szüretelhetik Tokaj-Hegyalján.

Budapest, Tokaj - A muskotályt már augusztus végén, szeptember elején szüretelhetik Tokaj-Hegyalján.

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet – fogalmaz a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának prognózisa.

Október és november lesz majd a nagy szüreti szezon." Prácser Miklós

Kilónként 64–164 forint

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elkészítette a 2017. évi szüretre vonatkozó szőlő­árprognózisát is, amely szerint az árak kilogrammonként 64 és 164 forint között szóródnak, fajtától és régió­tól függően. Az előrejelzés szőlő­fajtakörre részletezve, borrégiónként tartalmazza az árakra vonatkozó becslést.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a téli fagyokat a visszajelzések alapján jellemzően jól vészelték át a szőlőtőkék, egyes borvidékeken és egyes fajták esetében azonban jelentős kárt okozott a késő tavaszi fagy. Az idei évben néhány borvidéket az átlagosnál erősebb intenzitású jégkár is sújtott, ami helyi szinten fokozhatja a keresletet. A termésbecslés és a valós terméseredmények közötti különbségeket az időjárás alakulása várhatóan tovább fogja módosítani. A kilátások ebből a szempontból jelenleg inkább pozitívak.

Jó állapotban

„Tokaj-Hegyalján nagyon szép a szőlő. Ahol a növényvédelemre megfelelő figyelmet fordítottak, ott egészséges és jó állapotú” – fogalmazott nemrég kérdésünkre Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakember szerint az először érő muskotály szürete akár már augusztus végén, szeptember elején elkezdődhet, ha az időjárás nem szól közbe. A száraz bornak való furmintot, hárslevelűt várhatóan szeptember végén szedik majd, míg az édes borokhoz, aszúhoz októberben, novemberben indulhat meg a szüret.

Fejlődik és cukrosodik

Farkas Attila, a Bükki borvidék hegyközségi elnöke szerint a kánikula ugyan eléggé próbára tette a szőlőt, ennek ellenére szépen fejlődik és cukrosodik. Jó termésre számíthatnak a borvidék szőlészei, borászai.


Tokaj-Hegyalja

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának árprognózisa Tokaj-Hegyaljára

Furmint

nettó ár 87 Ft/kg

kompenzációval 97 Ft/kg

átlagos hozamérték 660 e Ft/ha

Hárslevelű

nettó ár 80 Ft/kg

kompenzációval 90 Ft/kg

átlagos hozamérték 658 e Ft/ha


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában