Helyi közélet

2017.08.06. 14:38

Ahány ország, annyi szokás

Miskolc - A különböző kultúrák sokféleképpen alkalmazkodtak az őket körülvevő hőséghez.

Miskolc - A különböző kultúrák sokféleképpen alkalmazkodtak az őket körülvevő hőséghez.

A mediterrán éghajlaton élők nem csupán genetikai adottságaiknak köszönhetik, hogy jobban bírják a meleget, hiszen sokkal felkészültebben fogadják a kánikulát, mint mi. A legmelegebb időszakokban pihennek, és olyan életritmust alakítanak ki, amellyel nem terhelik túl a szervezetüket.

Ezekben az országokban, az öltözködés, valamint az étel- és italfogyasztás is úgy alakult, hogy a lehető legkevésbé érzékeljék az őket körülvevő forróságot.

Forrón és fűszeresen

Felfigyeltek már arra, hogy a chili milyen népszerű hozzávaló a meleg égövi országok ételeiben? Miközben mi leginkább csak egy finom hűtött italra vágyunk, a kánikulában bizonyított tény, hogy a meleg vagy speciális fűszerezéssel – mint például a gyömbér, a chilipaprika vagy, mondjuk, a csillagánizs – készített ételek fogyasztása sokkal inkább lehűti a szervezetünket egy forró nyári napon.

A melegben idegenkedünk a forró italok fogyasztásától, mert az fokozza az izzadást, ami lehet, hogy kissé kellemetlen, de kulcsfontosságú. Amikor ugyanis a verejték elpárolog a bőrfelületről – a reakció részeként –, az energia felszívódik a levegőbe, ezáltal lehűtve a testünket.

Meleg italok és levesek

Az indiaiak a meleg chai teára esküsznek, az európaiak számára teljesen extrém ízesítésű vietnami phó (marhahús) levesnek nincsen párja – részletes hozzávalók és elkészítés a vilagevo.hu blogon! –, a mexikóiak pedig sohasem tudnának nemet mondani egy jó fűszeres salsára, a legnagyobb melegben sem.

Marokkó nemzeti itala a mentatea, amely pótolja az elhasznált energiát is a szervezetben, elkészítése pedig gyors és egyszerű. Egy teáskannába tegyünk két teáskanálnyi zöld tealevelet, és adjunk hozzá fél liter forró vizet. Hagyjuk legalább 15 percig állni, majd – keverés nélkül – szűrjük le a forró teát egy rozsdamentes edénybe.

Adjunk hozzá cukrot (körülbelül egy teáskanálnyit 100 milliliterhez) és forraljuk tovább közepes lángon addig, ameddig a cukor teljesen feloldódik. Az így elkészült jó erős zöld teával forrázzuk le a csészékben elhelyezett friss mentaleveleket, hagyjuk picit állni, és kicsit később már fogyaszthatjuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában