Helyi közélet

2017.08.17. 09:57

A tervezés ideje ez: négy forrásból jut az Avasra

Miskolc - Jövőre kezdődhetnek a történelmi városrész fejlesztési munkálatai.

Miskolc - Jövőre kezdődhetnek a történelmi városrész fejlesztési munkálatai.

Még mindig, de sokkal inkább már megint az avasi fejlesztés nyomait kerestük a területen, de továbbra is a semmit találtuk. Február óta rendszeresen járunk a városrészbe, hiszen az eredeti terv az volt, akkor indul a beruházás, amire 1,5 milliárd forintot nyert el tavaly év végén Miskolc. Elképzelhető azonban, hogy a projekt beindult, csak egyelőre a nyomai nem láthatók, de az önkormányzatnál hiába érdeklődünk, konkrét válasz nincs.

A teljes beruházás­ ­­ összege­­­ 2,2 milliárd forint lesz." Hubay György

Az elkészítés zajlik

Ezért most a terület önkormányzati képviselőjéhez, Hubay Györgyhöz fordultunk, aki korábban egyik kollégánknak, aki mint avasi lakó érdeklődött, elmondta, lakossági fórumot is tartanak majd a beruházás kapcsán. Ez eddig még nem történt meg, de úgy tűnik, nem késtek el vele, hiszen – mint Hubay Györgytől megtudtuk – 2018-ban kezdődnek csak a munkálatok.

– Jelenleg a projekt előkészítése zajlik, geodéziai felmérést végeznek a szakemberek, illetve a tervdokumentáció is előkészítési szakaszban van – informálta lapunkat a képviselő. Hozzátette: a teljes beruházás összege 2,2 milliárd forint lesz.

Azt is megtudtuk, négy forrás felhasználásával valósul meg az avasi fejlesztés. Egyrészt a Zöld Város program keretében rekreációs tér épül a Horváth-tetőn, az Avas kilátó mellett. Ezenkívül egy másik projektnek köszönhetően a történelmi Avas hiányzó csapadékvíz-elvezetése épül meg, így az avasi pincesorokon nyílt, vápában történő vízelvezetés készül el.

Okososzlopok az Avasra

A harmadik projekt a turizmusfejlesztési program: ezen belül a Toronyalja sétány, a Győry Nagy Lajos lépcsősor, a Bortanya, valamint az Avasi kilátó és környezete újul meg. Végül, de nem utolsósorban a Modern Városok Programból is jut az Avasra: okososzlopokat telepítenek a területre, valamint a városba szánt hatszáz térfigyelő kamerából is jut a városrészbe.

Úgy tűnik azonban, pontos tervek még nincsenek, vagy legalábbis még nem nyilvánosak. Ezért ismét a világhálót hívtuk segítségül, ahol azonban csak 2010-es elképzeléseket találtunk. Illetve Miskolc desztinációfejlesztési stratégiáját, ami 2020-ig ad iránymutatást. Ebben a történelmi városrésszel kapcsolatban a következő hívószavakat olvashatjuk: Avas rehabilitáció, a pincesorok és az Avastető turisztikai attrakcióvá fejlesztése. Valamint az is benne van: „Miskolc belvárosában mintegy 800 pincéből álló pincerendszer várja az érdeklődőket. Kevesen ismerik, pedig néhány száz évvel ezelőtt ezek a pincék legalább olyan híres borokat adtak, mint Eger vagy Tokaj. A pincesorok infrastruktúrája azonban ma már nem felel meg a modern követelményeknek, éppen ezért ennek a területnek a fejlesztése, valamint az Avas kilátó környékének a fejlesztése alapvetően fontos ahhoz, hogy a belvárosi turizmust élénkítsük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában