Helyi közélet

2017.08.22. 09:42

A Látás-Mód Alapítvány elkötelezett az egyenlő esélyű hozzáférés elve mellett.

Miskolc - „Hirdetjük és támogatjuk ennek minél több területen történő megvalósítását, legyen szó az oktatásról, a kultúráról vagy az önálló ismeretszerzésről” – mondta Weisz Ildikó, az alapítvány elnöke.

Miskolc - „Hirdetjük és támogatjuk ennek minél több területen történő megvalósítását, legyen szó az oktatásról, a kultúráról vagy az önálló ismeretszerzésről” – mondta Weisz Ildikó, az alapítvány elnöke.

– „A vizuális kultúra egyik ága, a filmművészet akadálymentesítése felé szeretnénk egy újabb lépést tenni azzal, hogy 2017 augusztusa és novembere között megyénkben először egy négyalkalmas filmklub keretében ismertetjük meg a felnőtt látássérült személyekkel az audio-narráció lehetőségeit, eszközeit és módszereit a filmek vizuális tartalmának közvetítésében.”

A filmklub helyszíne a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium lesz.

– Az audio-narráció egy speciális szolgáltatás a látássérült személyek részére – folytatta Weisz Ildikó. – Lényege, hogy egy színdarab, egy film, egy kiállítás vagy akár egy konferencia párbeszédeken kívüli, a csak auditív ingerekből nem kikövetkeztethető, de az értelmezhetőség és a követhetőség szempontjából fontos információit az erre a feladatra kiképzett narrátor közvetíti, tolmácsolja a látássérült nézők számára. Ezáltal hozzáférhetővé válnak a csak képi tartalmak is anélkül, hogy befolyásolnák vagy megzavarnák az élvezhetőséget.

Megtudtuk, a program Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Egészségügyi és Szociális Bizottsága által kiírt „2017. évi szociális feladatot ellátó civil szervezetek és nyugdíjas klubok támogatására” elnevezésű pályázata révén valósul meg. A narrált filmeket a jogtulajdonos, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. egy együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen bocsájtja az alapítvány rendelkezésére. A filmek nar­rációját a Tandem Csoport – A fogyatékossággal élőkkel az akadálymentes kultúráért készítette.

A tervezett projekt utat nyithat a látássérült személyeknek a kultúra új területén az ismeretszerzésben, a képi megjelenítés adta lehetőségek megismerésében és értelmezésében. A közös együttlét a sorstársi közösség megerősödését eredményezheti, megalapozva a későbbi programok sikerességét.

- ÉM -


Tények

A narrált filmek és a vetítések időpontjai:

2017. augusztus 25.: Dögkeselyű

2017. szeptember 22.: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

2017. október 20.: Kontroll

2017. november 17.: Argo

További információ a www.latas-mod.hu honlapon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában