Helyi közélet

2017.08.27. 14:49

A gyümölcsérés vonzza a darazsakat kertünkbe

Miskolc - Megszaporodtak a darazsak az udvarokon, nem árt vigyázni.

Miskolc - Megszaporodtak a darazsak az udvarokon, nem árt vigyázni.

Több olvasónk is jelezte: nagy számban jelentek meg darazsak a portáján az elmúlt egy-két hétben, amelyek több helyre is megpróbálnak befészkelni. Volt olyan olvasónk, aki szerint az elmúlt évek legnagyobb darázsinváziójával kell szembe­néznie.

A darázs egy órán belül hússzor is képes szúrni." Győri Miklós

Bármikor megjelenhetnek

A téli nyugalmi időszak után május elején szoktak kirajzani a méhek, majd ezt követően jelennek meg a darazsak, idén a hamar jött jó idő és napsütés azonban korábban megmozdította őket. Ilyenkor pedig a darazsak két szempontból is veszélyesek: egyrészt a tél után éhesebben keresik a táplálékot, másrészt a fészkelőhelyüket is ilyenkor kutatják fel.

Ha megakadályozzuk, hogy befészkeljenek a portánkra valahol, akkor a nyár hátralévő része eltelhet különösebb probléma nélkül – persze darázs bármikor megjelenhet kertünkben, udvarunkon, vagy akár a lakásunkban is.

– A méhek csak akkor szúrnak, ha veszélyben érzik magukat, a darázs azonban agresszívebb, könnyen támad. Az édes illatok rendkívül vonzzák őket, így a méhekkel ellentétben könnyen berepülnek a lakásba is. Amíg a méhek csak egyszer tudnak szúrni, hiszen utána elpusztulnak, addig a darázs egy órán belül tízszer, hússzor is képes erre – magyarázta Győri Miklós, a megyei katasztrófavédelemmel együttműködő hivatalos méhész és darázsirtó májusban, amikor a kirajzás kapcsán kérdeztük.

Most újra megkerestük annak kapcsán, hogy tapasztalja-e a nagyobb létszámú darázsmegjelenést, illetve mi lehet az oka olvasóink panaszának. A szakember hangsúlyozta, nincs a rovaroknak olyan élettani sajátossága, ami miatt ebben az időszakban nagyobb számban jelennének meg, mint egyébként. Az bármikor okozhat gondot, ha nagyobb gyümölcsszállítmánnyal érkeznek valahová „kéretlen vendégek”, illetve a darazsak megtelepedését mindig segíti, ha valahol nyugalmat találnak.

– A darázsnak sem jó, ha nagy a mozgás valahol, viszont ha egy kert nincs művelve, használaton kívüli épületeket, házakat találnak, akkor szívesen beköltöznek. Gond, hogy míg régen használatban voltak a padlások, addig ma sokan csak nagy ritkán mennek fel, így háborítatlanul tudnak fészkelni, a lakó pedig már csak akkor találkozik velük, amikor akkora fészket építettek, amit csak szakember tud eltávolítani – mondja Győri Miklós.

A gyümölcs miatt

A darázs egyébként is nagy intenzitással dolgozik, egy húsz centi átmérőjű fészektányért néhány nap alatt, egy komolyabb, több száz egyednek otthont adó fészket pedig néhány hét alatt elkészítenek.

Mivel a darazsak nagyon szeretik az édes illatokat, ízeket, így a most a kertekben nagyobb számban megjelenő egyedszám okát sem nehéz kideríteni. Ez nem más, mint a gyümölcsérés. Most érnek ugyanis a szilvafélék, és a legtöbb körtefajta például, amelyeket nagyon szeretnek a rovarok.

Az inváziójukat tehát a leérésig kell elviselni, ez idő alatt azt kell megakadályozni, hogy tanyát verjenek otthonunkban, és akkor a rosszabb idő beköszönte után már jövő tavaszig nem lesz velük gondunk.


Ne hagyjuk fészkelni!

A darazsak kisméretű beszállólyukakat keresnek, a belső akadályokon aztán egyszerűen átrágják magukat. Kedvelik a lágy burkolatokat (mint amilyen a lambéria), a tetőcserép és a szigetelés közötti réseket, a nem használt redőnyöket. Érdemes tehát ezeket a lyukakat betömni, eltüntetni, ahol lehet.

Megoldás lehet, ha erős szagú rovarirtó vagy riasztószerrel nagyon alaposan közelről befújjuk ezeket a lyukakat, réseket és környéküket. A szag pedig elveszi a kedvüket a beköltözéstől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában