Helyi közélet

2017.08.13. 16:22

A biciklilopás megelőzése miatt „mentek házhoz” Sajóládon

Sajólád - Sajóládon jártak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei.

Sajólád - Sajóládon jártak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei.

A „Házhoz megyünk” program keretében augusztus 5-én Sajóládon jártak a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei a XVIII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napon.

Érdemes regisztrálni

A helyszíni kitelepülés során bűnmegelőzési és vagyonvédelmi tanácsadással várták az érdeklődőket, továbbá a résztvevők ingyenesen regisztráltathatták kerékpárjaikat a Bika Safe országos rendszerben is.

A kezdeményezés lényege, hogy egy regisztrációt követően a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre kerül, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz. A rendőrség munkatársai a kerékpár-regisztráció mellett hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal látják el az érdeklődőket, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Mit nyújt a Bike Safe?

Országos nyilvántartási rendszer, amelybe bármely településről regisztrálhat a tulajdonos. A regisztrációkor megadott adatok, fotók, információk a tulajdonosnak és a rendőrségnek is fontosak az azonosításhoz, lopás esetén a körözéshez és a nyomozáshoz. Biztonságos adatbázisban tárolják az adatokat, a rendőrség számára megfelelő hozzáférési jogosultsággal. Igazolják regisztráláskor, hogy ki a kerékpár tulajdonosa, és ha eladják a kerékpárt, a regisztrációval igazolhatja az eladó, hogy jogszerűen van nála a bringa.

Eladás esetén a regisztrációt díjmentesen átadhatja a vevőnek.

Néhány jó tanács a kerékpárlopások megelőzéséhez

– Ne hagyja őrizetlenül kerékpárját! Amennyiben mégis felügyelet nélkül hagyja, mindig lakatolja le!

– A kerékpár lezárásához célszerű olyan lakatot választani, amelyet nehéz szétvágni. Javasolt az erős láncszemekből álló, illetve az U-alakú lakatok használata.

– Figyeljen a kerékpár-tulajdonos arra is, hogy a lakat érje át a vázat és a kereket is, azokat együttesen rögzítse egy stabil tárgyhoz!

– Amennyiben hosszabb időre hagyja őrizetlenül, akkor a tartozékokat (lámpa, kulacs) vegye le!

– Válasszon kerékpárja tárolásához forgalmas helyet, ahol sok ember jár, mivel a nagy tömegnek visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!

– Ne tárolja a kerékpárját lépcsőházak folyosóján, pincéjében!

– Érdemes fényképet készíteni kerékpárjáról, alvázszámát, egyedi ismertetőjegyeit feljegyezni, megőrizni!

– Amennyiben kerékpárját eltulajdonítják, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon!

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában