Helyi közélet

2017.07.23. 20:30

Vau! A diósgyőri kutyás táborban a mobilért harapnak

Miskolc-Diósgyőr - „Nagyon szeretem ezt a tábort, mert Tappancs mindig új dolgokat tanul, nagyon ügyes.”

Miskolc-Diósgyőr - „Nagyon szeretem ezt a tábort, mert Tappancs mindig új dolgokat tanul, nagyon ügyes.”

Ám a többi kutyával nem nagyon jön ki… – teszi hozzá Tóth Laura, az egyik (kutyás) táborlakó a tízórai szünetében a Lovagi Tornák Terén. Neki ez már a negyedik tábora, amelyen részt vesz.– Tappancs egy német juhász–staffordshire terrier keverék, egy harci és egy őrzővédő eb. Védi a területét, talán ez az oka, hogy ilyen a többiekkel.

Megtudjuk: Tappancs a táborban megtanulta, hogy ne húzzon pórázzal.

– Ez már egész jól megy, én pedig megtanultam, hogy miként kell viselkedni a kutyák közelében – újságolta a 12 éves kislány.

A 11 esztendős Sándor Anna Alex kutyáját, egy 2 éves border collie-t mutatja meg munkatársunknak, majd arról beszél, hogy „Alex is eléggé antiszociális”.

– Az embereket viszont szereti – nyugtat meg. – Nekem ez már az ötödik kutyás táborom, nagyon szeretem a kutyákat.

Anna elmeséli azt is, hogy mindennap legalább egy órát kint van Alexszel, nagyon szereti tanítani a kutyáját.

– Az, hogy van Alex, felvidít, nagyon jó érzés, és sosem unatkozom mellette – mondja örvendezve.

Madácsi Ágnestől, a Miskolci Kulturális Központ kulturális menedzserétől aztán megtudjuk, hogy négy évvel ezelőtt találták ki az oktatóval, Szabó Szabinával, hogy jó lenne egy ilyen tábor, ugyanis Miskolcon nem tudtak róla, hogy lenne. Főleg azért jó mindez, mert a gyerekek együtt tölthetik a tábort kedvenc kutyusukkal.

– Tavaly két turnust indítottunk, idén is két turnussal (16-16 fővel) töltjük ki a nyarat. Nagyon kedvelt ez a tábor – jelenti ki.

A felelős állattartásról

Szabó Szabina ezen a héten a gyerekek szakoktatója a táborban. Mint azt elárulja, a Szabír Lovasíjász és Hagyományőrző Alapítvány tagja.

– Az alapítvány célja, hogy a gyerekek tudjanak a felelős állattartásról: ez volt az éves cél, míg nyáron, a napközikben van egy olyan cél is, hogy a gyerekeknek átadjuk azt, hogy miként tudnak jó közérzettel, szabadon együtt tölteni programokat a kutyusukkal – mondja. – Ezen a héten kicsit nehezebb dolgunk van, mert különböző fajtájú, korú és temperamentumú kutyusokkal kell együtt dolgozni. Versenyes feladatokat csinálunk velük, és a tanítás alapjait igyekszünk átadni a gyerekeknek.

A szakembertől megtudjuk, hogy nem elég megtanítani a kutyánkat arra, hogy üljön, feküdjön helyesen, hanem az is fontos többek között, hogy hogyan viselkedjen más kutyák környezetében, illetve ne akarjon elszökni, vagy ne kelljen keresni. Azt próbálják a gyerekeknek lefordítani, hogy milyen a jó falkavezér.

– Szerencsés vagyok a gyerekekkel, mert érdeklődőek, és ha érdeklődőek, akkor könnyebb a dolgom – mondja. – Szabály, hogy a hét folyamán nincs telefonozás! Tíz­órai idején elő lehet egy kicsit venni, akkor készíthető néhány fotó. Egyébként pedig a szabadban vagyunk, élvezzük egymás és a kutyánk társaságát. A mobilért harapok!

Hétfőtől péntekig

A kutyás napközik hétfőtől péntekig tartanak a Lovagi Tornák Terén. Dél­előtt szakmai foglalkozások, délután különböző szabadidős programok várják a gyermekeket napközinként változó formában. A táborok végén rövid bemutatóval zárják a hetet, melyen a szülők megtekinthetik, hogy mit tanultak a gyermekek az öt nap alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában