Helyi közélet

2017.07.27. 10:47

Megtörnék az ördögi kört…

Encs - Szeptemberben indul a 24 milliárd forintos keretösszegű Gyerekesély program a hátrányos helyzetű járásokban.

Encs - Szeptemberben indul a 24 milliárd forintos keretösszegű Gyerekesély program a hátrányos helyzetű járásokban.

– A kormány határozott véleménye és alapelve, hogy a gyerekek esélye valamennyiünk esélye. Azzal, hogy a gyerekek számára teremtünk esélyt, az valójában az egész településen, az egész helyi közösség, az egész helyi társadalom számára jelent esélyteremtést – fogalmazott Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Encsen, ahol a Gyerekesély program eredményét és elemeit ismertette.

A mostani program harmincegy járásban indul el." Czibere Károly

Jelezte: a program kibővült, míg az előző 23 járásban működött, az idei 31 járásban indul szeptemberből, 24 milliárd forintos keretösszeggel.

A program legfontosabb jellemzője, hogy a hátrányok leküzdésébe bevonja az érintett családokat, a szülőket és köréjük komplex szolgáltatási környezetet teremt. Ez azt jelenti, hogy együtt kell működnie a hátrányos helyzetű családok támogatásában a szociális szakterületnek, a gyermekjóléti szakembernek, az egészségügyi szakembernek, a pedagógusnak és a közösségfejlesztőnek is, mert csak ezek együttes, összehangolt tevékenysége, szolgáltatása és szolgáltatásfejlesztése az, ami eredményesen tudja megakadályozni ezeknek a családoknak a „kiilleszkedését”, kiválását a helyi közösség védő-óvó-gyógyító közösségéből, kötőszövetéből, hangsúlyozta az államtitkár.

Egységes módszertan

– Mi hiszünk abban, és ez a program azon hitből és meg­győződésből táplálkozik, hogy van remény, hogy van esély és van lehetőség a nyomor és a gyermekszegénység generációkon történő tovább­örökítésének ördögi körét megtörni – fogalmazott, majd ismertette a Gyerekesély program elemeit.

Az első elem az úgynevezett kísérő program, amely szakmai, módszertani háttértámogatást nyújt 3,6 milliárd forintos kerettel. A program ezen elemét a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság koordinálja. Célja, hogy mind a 31 járásban egységes módszertani megközelítésben tudjanak a kollégák dolgozni.

A második elem a 15 milliárdos keretösszegű, úgynevezett törzsprogram. Ebből kell munkatársakat toborozni, szolgáltatásokat fejleszteni. Egy járás 400–500 millió forinthoz jut.

Kötelező lesz

A harmadik elem pedig az 5,5 milliárdos infrastrukturális keret, mely arra szolgál, hogy ha valahol építésre, fejlesztésre, közösségi térre, játszótérre, egyéb eszközökre, van szükség, akkor ezekre a már nyertes járások pályázhatnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy szeptembertől indul egy 2 milliárdos program is az óvodai és iskolai szociális munka fejlesztésére, ugyanis 2018 szeptemberétől a gyermekjóléti központoknak már kötelező lesz az iskolai és óvodai szociális munka megszervezése. Erre a kormány a költségvetési törvényben 5 milliárd forint többlettámogatást biztosít évenként.

Kiemelte: az esélyteremtési programok nem összevissza történnek, hanem mindegyik fejlesztésnek a járási gyermekjóléti központ lesz a tengelye, annak érdekében, hogy a fejlesztések összehangoltan, egy stratégia, egy járási koncepció mentén valósuljanak meg.

Fotó: Kozma István

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy fontosnak tartják: a program ne csak addig tartson, amíg az uniós támogatás, hanem folyamatos legyen a finanszírozása.

Lehetőség, élnek vele

A sajtótájékoztatón dr. Hör­csik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Gyerekesély program olyan lehetőség, amivel élni kell. Az általa képviselt térségben Encs, Gönc és Cigánd pályázott sikeresen. Megjegyezte: a térségben bővíteni kell az óvodai férőhelyeket is, hogy a kötelező óvodáztatásnak a települések eleget tudjanak tenni.

Szeles András, Encs polgármestere ismertette: pályázatukban színes programokat terveztek: közöttük táborokat, versenyeket, de olyanokat is, melyek a káros szenvedélyek veszélyére, valamint a korai terhesség megelőzésére hívják fel figyelmet. A program biztosítja azt is, hogy 20–25 új munkatárs dolgozhat főállásban, tette hozzá.

Farkas Félix, az Ország­gyűlés roma nemzetiségi szószólója, és Barna Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke örömüket fejezték ki, hogy a kormány esélyt teremt a hátrányok leküzdésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában