Helyi közélet

2017.07.27. 09:32

Késik az oltóanyag, de aggodalomra nincs ok

Miskolc - Van-e hiány a gyermekek számára kötelező bármely védőoltásból?

Miskolc - Van-e hiány a gyermekek számára kötelező bármely védőoltásból?

Dr. Lukács László György jobbikos ország­gyűlési képviselő intézte ezt az írásbeli kérdést kedden Rétvári Bencéhez, az Emberi Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkárához. Rétvári szintén írásban válaszolt. „Bár korábban minden rendben ment, a július 10-i kiszállítás során a 2, 3, 4 hónapos csecsemők és 18 hónapos kisgyermekek részére adandó ötkomponensű oltóanyagból kisebb mennyiséget tudtak eljuttatni a megfelelő helyekre.” Így valóban csúszással érkezik majd néhány oltóanyag, de a hónap végére minden rendben lesz, mert még júliusban kiszállítják mindenhova a hiányzó mennyiséget, ígéri az államtitkár.

Dr. Stunya Edina házi gyermekorvostól megtudtuk, hogy valószínűleg megyénkbe sem érkezett meg az összes oltóanyag, mert nem minden praxis kapta meg az igényelt oltóanyag-mennyiséget, de véleménye szerint aggodalomra semmi ok.

– Valószínűleg csak egy átmeneti logisztikai problémáról van szó, hiszen minket, gyermekorvosokat, hivatalosan nem is értesítettek. Ha komoly lenne az ellátási gond, akkor az oltások hivatalos átütemezését terveznék meg.

Az öt komponensű kombinált oltást (Pentaxim, amely a szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, torokgyík és Haemophylus ellen nyújt védelmet) és a bizonyos légúti kórokozók ellen védő Prevenart érinti az átmeneti késedelem. Szerencsére hazánkban járványveszély nincs ezen megbetegedések vonatkozásában. A házi gyermekorvosok és a védőnők pontosan számon tartják az oltásokat, így értesítjük a szülőket a védőoltások megérkezéséről, amennyiben érintett gyermekük.

- ÉM-NK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában