Helyi közélet

2017.07.02. 10:01

Golyózáporban rohantak: Büszkeségpont avatás Miskolcon

Miskolc - Varga Éva szobrászművész domborműve emlékeztet ezután a hősiesen viselkedő egészségügyi dolgozókra.

Miskolc - Varga Éva szobrászművész domborműve emlékeztet ezután a hősiesen viselkedő egészségügyi dolgozókra.

Büszkeségpontot, azaz az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi eseményeit felidéző emlékművet avattak szerdán a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szentpéteri kapui központi épülete előtti téren. A dombormű Varga Éva, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

Az egészségügyi dolgozók példát mutattak helytállásból." Dr. Tiba Sándor

Az ünnepélyes avatón dr. Tiba Sándor, a kórház főigazgatója emlékeztetett: az intézmény orvosszállója Tóth Ilonáról kapta a nevét, aki az 56-os forradalom mártírja volt. Emléktábláját minden évben megkoszorúzzák a kórház vezetői és dolgozói. A most létrehozott emlékmű azonban nagyobb és frekventáltabb helyen található, így megfelelő helyszín lesz az emlékezésre.

A főigazgató hangsúlyozta: az 1956-os forradalom és szabadságharc fegyveres harcai alatt az egészségügyi dolgozók példát mutattak helytállásból. Közülük többen bújtattak felkelőket, mások a fegyveresek mellett dolgoztak orvosként.

Segítségnyújtás

Papp Ferenc, a miskolci önkormányzat vezető főtanácsosa visszaidézte a több mint 60 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc miskolci eseményeit, majd elmondta, az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatot írt ki az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléket állító úgynevezett „Büszke­ségpontok” létrehozására. Ezen a pályázaton nyert a kórház az emlékmű felállítására.

Az ünnepségen részt vett Varga Éva szobrászművész is, aki elmesélte, régi fotókat nézegetve bukkant egy Köztársaság téri képre, melyen a golyózáporban orvosok és mentők szaladtak a sebesültekért. Ezt a jelenetet örökítette meg.

– Emlékművem az önzetlen segítségnyújtásról szól. Tisztelet az 56-os egészségügyi dolgozóknak és tisztelet a maiaknak, akik ugyanúgy önzetlenül segítenek – fogalmazott.

Az emlékművet kórházi lelkészek áldották meg.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában