Helyi közélet

2017.07.16. 11:55

Enyhíteni a jégkárokat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elkezdődhet a megyében a jégkárenyhítő rendszer kiépítése.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Elkezdődhet a megyében a jégkárenyhítő rendszer kiépítése.

Egyre gyakoribbá válik a jégkár az egész országban, így megyénkben is, ezt enyhítendő indulhatott el az országos jégkármérséklő rendszer tervezése és kiépítése, amelynek élére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állt. A jövő év elejéig az egész országban kiépülő rendszer a jégesőt ugyan nem tudja megakadályozni, a jégszemcsék méretét azonban csökkenti, így az okozott kárt is enyhíteni tudja.

A földeken is százmilliós kárt okozott a legutóbbi jégverés." Taskó József

Már bizonyított

Megyénkben már kijelölték azt a 78 pontot, ahová a talajgenerátorokat telepítik majd, a kamara most keresi a ke­zelőket hozzá, illetve pontosítja a helyszíneket, hogy aztán megindulhasson a kiépítés.

– A legutóbbi, megyaszói példa mutatja, milyen károkat képes a jég okozni. A híradásokba bekerült lakóházakban okozott sérülések mellett a mezőgazdaságban is százmilliós kár van a környéken – mondja Taskó József, a kamara megyei elnöke.

A Franciaországban, Spanyolországban és Horvátországban működő rendszer a Dél-Dunántúlon is bizonyított: egy forint ráfordítás 33 forint termelési értéket ment meg. Ez pedig csupán a mezőgazdaságra vonatkozó adat, nem tartalmazza azokat a károkat, amelyek lakóépületekben, kiskertekben, autókban keletkezik egy jégverés alkalmával.

A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba kerül, az évi működtetése pedig 1,5 milliárdba, amit a kárelhárítási alapból finanszíroznak. A működtetését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta magára.

A meteorológiai előrejelzések alapján SMS-ben értesítik majd a kezelőket – ők képzésen esnek át, a felvállalt feladatért pedig pénzbeli díjazást is kapnak –, akik így a jégverés előtt két-három órával tudják majd a talajgenerátorokat működésbe hozni. A generátorokat olyan területre igyekeznek elhelyezni, amelynek tulajdonosa egyúttal vállalja a működtetését is.

Megyénkben a rendszer teljes kiépítésének határideje 2018 május 1., így ezt követően állhat szolgálatba és akadályozhatja meg, hogy a jég komoly károkat okozzon.

Segít az ezüst-jodid

A nagy jégszemcsék kialakulását az úgynevezett magvasítással lehet megakadályozni. A légkörbe ezüst-jodidot juttatnak, amelynek molekulái mesterséges jégmagvakat képeznek, így több, de jóval kisebb méretű jégszemcse keletkezik. A talajgenerátor – ami egy 1×1,5 méteres vasketrecben kap helyet – működésbe hozása után égeti, porlasztja a hatóanyagot, majd így juttatja a légkörbe. Európai és hazai hatósági állásfoglalás is készült már arról, hogy az ezüst-jodid légkörbe juttatása nem jelent egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot, de részletes környezeti hatástanulmány is készül.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában