Helyi közélet

2017.07.16. 19:26

„Ember-, természet- és környezetvédő” program

Gömörszőlős - Nemzetközi konferenciát rendeztek a héten Gömörszőlősön, „Permakultúra a farmoknak” címmel.

Gömörszőlős - Nemzetközi konferenciát rendeztek a héten Gömörszőlősön, „Permakultúra a farmoknak” címmel.

Gömörszőlős alig százfős falu Putnok közelében: a miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 1993 óta folytatja itt „ember-, természet- és környezetvédő” programját. A program keretében az itt még részben fennmaradt hagyományos termelői és fogyasztói mintázatokat, a helyi erőforrásokra épülő kismesterségeket igyekeznek megőrizni, aktualizálni. A cél a helyi közösség fejlődése, a környezet, a táj és a természet megőrzése.

A régióban először

Nem véletlen, hogy Gömörszőlős adott otthont a régióban először a négy visegrádi ország részvételével (és a Visegrádi Alap támogatásával) megrendezett konferenciának, mely a permakultúra összes területével, így annak gyakorlati megvalósításának kérdéseivel foglalkozott. A permakultúra folytonos mezőgazdaságot jelent, a most uralkodó egynyári mezőgazdasági kultúrákkal szemben a természetes szukcesszióra (a növénytársulások fokozatos fejlődésére), az évmilliók alatt kialakult ökológiai önszabályozásra épít. A permakultúra talajmegújító, magas beltartalmi értéket előállító, a környezetet kevésbé terhelő mezőgazdaságot jelent, és segítséget nyújt az éghajlatváltozáshoz való sikeres alkalmazkodásban.

A permakultúra talán megoldást jelenthet az emberiség takarékos és hatékony élelmiszer-ellátására, miközben minimalizáljuk a mezőgazdaság okozta környezeti károkat. A (világ)helyzet ugyanis aggasztó: az intenzív talajművelés következtében a világban percenként 30 futballpályányi termőföld megy tönkre, az utóbbi 50 évben a termőterület egyharmada elveszett.

A termőföld élő massza, amelyből egy maréknyi többmilliárdnyi mikroorganizmust, több ezer rovart, atkát, férget tartalmaz, természetes laboratórium, amely lehetővé teszi a szerves anyagok lebontását, összekeverését, és azt, hogy a növények a táplálékukat felszívhassák. Az iparszerű mezőgazdaság sajnos degradálja a termőföldeket, gyakorlatilag „szembemegy” az évmilliók alatt kialakult ökológiai rendszerekkel, a permakultúra pedig az ember szolgálatába állítja azokat, csökkentve az emberi szükségletek megteremtésének ipari hátterét, energiaigényét, környezetromboló hatásait.

Konferencia a gazdáknak

A permakultúra elmélete és (sikeres) gyakorlata több évtizedes múltra tekint vissza, hazánkban is több helyen alkalmazzák (így Gömörszőlősön is). A folyamat részeként tavaly a négy visegrádi ország civil szervezetei partnerségi együttműködést kötött a Permakultúra Ukrajna nevű civil szervezettel, és sikeresen pályáztak annak érdekében, hogy Közép-Kelet-Európában létrejöjjön egy hálózat. A partnerség keretében sikerült egy három országban – Csehországban, Szlovákiában és hazánkban – a permakultúra működő helyszíneit érintő szakmai körutat és a mostani konferenciát megvalósítani.

A gömörszőlősi konferencián a téma nemzetközi szakértői mellett a permakultúra iránt érdeklődő kezdő és gyakorlattal rendelkező gazdák vettek részt.

(A téma iránt érdeklődők számos oktatóvideót találhatnak az interneten, és tájékozódhatnak az intézet honlapján)

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában