Helyi közélet

2017.07.23. 14:51

Búcsú az eltűnt településen

Derenk - Július 23-án ünneplik a derenki lengyelség betelepülésének 300. évfordulóját.

Derenk - Július 23-án ünneplik a derenki lengyelség betelepülésének 300. évfordulóját.

1710-ben a Szádvári uradalom települése, Derenk a pestis járvány következtében elnéptelenedett. A tulajdonos úgy döntött, hogy Pod Haleből, illetve a Szepességből lengyel gurálokat telepít be. Így jött létre a mai Magyarország területén az egyetlen lengyelek által lakott település, Derenk. 1943-ban a község lakosságát kitelepítették azért, hogy összefüggő vadászterületet hozzanak létre.

Fejet hajtanak

A megszűnt település volt lakosai, azok leszármazottai a rendszerváltás óta minden év júliusában megrendezik a Derenki búcsút, amikor fejet hajtanak az elődök előtt azon lengyel települések képviselőivel, akik ősei akkor ide áttelepültek. Az idei búcsút július 23-án, 10.30-tól tartják az Országos Lengyel Önkormányzat szervezésében.

Az ünnepi köszöntő után emléktáblát avatnak, majd ünnepi szentmisét tartanak a derenki kápolna előtt és koszorúznak a temetőben. A kulturális programon fellép a lengyelországi Gurál együttes, a Drenka Polska Emőd-Istvánmajorból, a Bokréta táncegyüttes Sajóládról, az Emődi Pincegazdák dalárdája és a szintén emődi Vascsák Kata.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában