Helyi közélet

2017.07.30. 20:37

A Fertődi zamatos lehet a jó

Borsod-Abaúj-Zemplén - A málna újbóli elterjedéséhez a támogatásokra is szükség lenne. Ahogy arról néhány hete beszámoltunk, egyre kevesebb hazai málnát lehet kapni a piacokon, és egyre drágábban.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A málna újbóli elterjedéséhez a támogatásokra is szükség lenne.

Ahogy arról néhány hete beszámoltunk, egyre kevesebb hazai málnát lehet kapni a piacokon, és egyre drágábban.Miskolcon a Búza téren a kilónkénti kétezer forintos ár az alap, de az áruházláncokban sem olcsóbb. A húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest töredékterületen termesztenek még málnát, aminek az oka, hogy a bogyós gyümölcs gondozása és szedése is kézi erővel végezhető csak, amire embert sem könnyű találni és az árat is jelentősen drágítja.

Lengyelországban olyan fajtából telepítettek több száz hektárt, amely géppel is megmunkálható és szedhető, azonban ez a málnafajta nálunk már nem él, hiába nagyon kicsi az éghajlatkülönbség. Most azonban úgy tűnik, hogy megoldódhat ez a probléma.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szerint a külföldön már népszerű, magyar gurulós málnafajta itthon is jó hozamot érhetne el, és pályázatok kiírásával vissza lehetne hozni a gazdák vállalkozó kedvét is.

– A korábbiakhoz képest jelentősen csökkentek az ültetvénytelepítési pályázatok, így viszont egyre kevésbé éri meg belevágni a termesztésbe. Amíg 20 évvel ezelőtt még egész falvak termesztettek málnát, ma már alig 300-400 hektáron foglalkoznak vele országos szinten. Hiába jó minőségűek a magyar málnafajták – élükön a Fertődi zamatossal –, a vállalkozó kedv és a támogatás hiányzik a termesztéshez – mondta a Világgazdaságnak Kleizer Pál, az MKSZN fertődi telephelyének vezetője.

Az MKSZN kutatói szerint viszont van kiút a hazai málna­válságból, az általuk szaporított Fertődi zamatos fajta rendkívül jól teljesít azokban a külföldi országokban, ahol olcsóbb a munkaerő.

– Oroszországban, Kínában és Szerbiában sorra cserélik le a gazdák a málnájukat a gurulós magyar fajtára. Ez egy ellenálló, ízletes, jó termőképességű málna, ami a külföldi fajtáknál jobban teljesít. Szerbiában ráadásul van munkaerő, így a magyar fajtákat ők eredményesen tudják termelni. A Fertődi zamatos itthon ugyanúgy elérhető, de nyereséges termesztéshez a gazdáknak a most jellemző problémákat meg kell oldaniuk – magyarázta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában