Helyi közélet

2017.06.08. 07:50

Több helyen lecsapott a villám, még a szomszédnak is „jutott” Kistokajban

Kistokaj - Több helyen okozott gondot a keddi vihar, személyi sérülés nem történt.

Kistokaj - Több helyen okozott gondot a keddi vihar, személyi sérülés nem történt.

Hirtelen és hatalmas erővel csapott le a vihar az országra kedden délután és este, amely megyénkben is több helyen hagyott nyomot maga után. A hatalmas esőt Miskolcon sem tudták elnyelni a csatornák, így számtalan utcában kellett 10-20 centis vízben közlekedni. Az áramszolgáltatás is ki-ki maradt, a Búza téren és környékén pedig hat óra után jó darabig nem működtek a közlekedési lámpák. A Szinva épphogy mederben maradt a hirtelen és nagy mennyiségben érkező csapadéktól. A Szinva teraszon például a legfelső teraszrészig ért a víz szintje.

Károk a szomszédban

Villámcsapás is okozott problémát több helyen, így például Kistokajban, ahol egy épületbe csapott be. A néhány éve épült, de nem lakott ház elülső részét toronyszerűen alakították ki, ennek a csúcsába csapott bele a villám.

– Akkor nem esett az eső még, csak nagy szél, dörgés és villámlás volt. Hallottunk egy csattanást odabent, de nem volt olyan nagy, ami felhívta volna a figyelmünket, csak később, a rendőrök, majd a tűzoltók kiérkezésekor vettük észre, hogy mi történt – mesélte név nélkül az egyik szomszéd.

Mint hozzátette, nagyon gyorsan intézkedtek a szakemberek, a tűzoltók létrával jutottak fel a tetőre és szedték le a megpörkölődött lemezcsúcsot, illetve hűtötték a léceket és a gerendákat, hogy ne gyulladjon ki a tető. A tulajt is gyorsan értesítették, aki szintén a házhoz sietett.

Szerda délelőtt a megbontott tető, a kormos gerendák és a levert cserepek emlékeztettek csupán az előző délutáni esetre, a tulajdonost nem találtuk otthon. A közvetlen szomszéd, Kapuvári István éppen az egyik kamerát szerelte le a garázsajtó mellől, hogy elvigye a kárszakértőhöz.

– Én nem voltam még itthon, amikor az eset történt, később értem csak haza. A villámcsapás után nem volt áram nálunk, mert leverte a biztosítékokat. Amikor visszakapcsoltuk, akkor derült ki, hogy tönkrement a lakásban a router és mind a három kameránk – meséli.

Az első szakértői vizsgálat szerint az internetkábelen szaladt végig a kisülés a házukban, így rongálódtak meg a kamerák és a router. Egyelőre úgy tűnik, hogy az elektromos hálózat és berendezések rendben vannak, de még át kell hogy vizsgáljon mindent egy szakember.

Károk a megyében

Szintén villámcsapás okozott tüzet egy sajókeresztúri lakóház tetőszerkezetében, a Petőfi utcában. A káresetet a kazincbarcikai tűzoltók számolták fel. Csenyétén, a Petőfi utcában egy lakóház tűzfalát rongálta meg a szél. Az encsi egység a veszélyes épületrészt kordonszalaggal elkerítette.

Bogácson, a Jegenyesor utcában egy megdőlt fa veszélyeztetet­­t egy családi házat. A mezőkövesdi egységek gépezetes tolólétrával és motoros láncfűrésszel eltávolították a veszélyt jelentő növényt. Emőd külterületén egy személygépkocsira dőlt fát kellett eltávolítaniuk a mezőcsáti katasztrófavédelm­­i őrs hivatásos tűzoltóinak. A káresetek során senki sem sérült meg – tájékoztatott a katasztrófavédelem megyei igazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában