Helyi közélet

2017.06.11. 10:36

Mindig lépnek előre

Bánhorváti - Megvalósult a Bánhorváti Falumúzeum felújításának második üteme is.

Bánhorváti - Megvalósult a Bánhorváti Falumúzeum felújításának második üteme is.

Az utóbbi hónapok is mozgalmasan teltek a település életében, szerencsére mindig lépünk előre – mondta Földvári István, Bánhorváti polgármestere.

– Önkormányzatunk az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szakmai támogatása mellett még 2012. évben pályázatot nyújtott be a Svájci – Magyar Együttműködési Program keretében kiírt „Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése” című projektre.

A jóváhagyott támogatásnak köszönhetően megvalósult a Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója, a Bán-patak Lázbérci szakaszán egy ökológiai fejlesztés. A projekt keretében további lehetőségünk nyílt az árfolyam-különbözetből származó támogatási összeg felhasználására.

A jóváhagyás után beszereztünk egy JCB 4CX kotró-rakodógépet, egy Ford Ranger Pick Up gépjárművet, melyeket a településünk igény szerint használhat, illetőleg segíthet más településen is. Kialakítottunk egy saját árvízvédelmi raktárat is a szükséges felszerelési tárgyakkal.

Amit az utóbbi években felépítettünk, jó alapot adnak." Földvári István

A második üteme

A település vezetője kifejtette, hogy a svájci hozzájárulással megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahely­teremtő fejlesztése” projekt keretében – ugyancsak az árfolyam-különbözetből származó támogatási összegből – megvalósult a Bánhorváti Falumúzeum felújításának második üteme: rendbe tették a pincehelyiséget, a tájház udvarán mobilkemence kapott helyet, illetve egy fa pavilon épült. Hozzátette: „Fontos, hogy a szennyvízberuházásunk elszámolása is lassan a végéhez ér”.

– Sikerült több utunkat – Bartók, Mátyás király iskola melletti szakasza, Jókai – is felújítanunk – folytatta Földvári István. – A közmunkaprogramunk jól működik, amit az utóbbi években felépítettünk, jó alapot adnak, ezeket erősítjük és fejlesztjük tovább mind a mezőgazdaságra, mind a helyi sajátosságokra épülőben.

A Bán Farm fejlesztése folyamatos, idén a volt marhaistálló tetejét szeretnénk rendbe tenni, később az épület belső részét, ami azután több funkciót is elláthatna.

Utunk közben megálltunk a sportpályánál, mely egy műfüves pályával és egy öltözőépülettel bővült a Sajómente Focisulival együttműködve.

– Szerencsére a kihasználtsággal nincs gond, a labdarúgóink mellett például az iskolások is használják a pályát, vagy jönnek szabadidejükben is focizni a gyerekek – mondta a polgármester.

A polgármesteri hivatalba visszatérve a nagytermében „sokadalomra” lettünk figyelmesek: „Itt történik a Segítő kezek infokommunikációs modellprogram diszpécserszolgálatának felkészítése, melyben a társult települések is részt vesznek.” – tudtuk meg.

– Természetesen dolgozunk tovább: a terveink között szerepel a régi községháza és az orvosi rendelő, az óvodai konyha pályázati forrásból történő felújítása, valamint egy külterületi út felújítása Nagybarcával és Vadnával közösen.

Egyébként azt fontosnak tartom kiemelni, hogy önkormányzatunk a fejlesztéseknél figyelembe veszi a társult települések érdekeit is – zárta gondolatait Földvári István.

- ÉM-PA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában