Helyi közélet

2017.06.18. 08:08

Mi lesz az ifiházzal? Másra kell az épület…

Miskolc - A rendészetnek azért fontos az épület, mert stratégiailag jó helyen van.

Miskolc - A rendészetnek azért fontos az épület, mert stratégiailag jó helyen van.

„Működésünk újra veszélybe fog kerülni?” – áll abban a levélben, amit Csóka Edit, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Miskolc Városi Alapszervezetének titkára, megyei elnöke fogalmazott meg az Ifjúsági Ház kapcsán. A levelet az intézmény dolgozói, csoportvezetők, szülők, közösségek nevében írta, mert aggódnak az intézmény elköltöztetése miatt. A júniusi testületi ülés előtt minden önkormányzati képviselőhöz eljuttatta a levelet, így a közgyűlési ülésen is téma volt az intézmény sorsa.

Több mint 50 éve

„A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Ifjúsági Háza már több mint 50 éve Miskolc városának mozgásművészeti központja. A fenntartásunkban működő művészeti csoportjainkkal, a Világ és Európa-bajnok, Nívó díjjal kitüntetett Mazsorett Együttessel, vagy a világbajnokságon a 7. helyezést elért, EuroPAS és az állami Csokonai díjas Ködmön Formációs Táncegyüttessel Ön is találkozhatott már Miskolc nagyrendezvényein. A művelődési ház szinte teljes kihasználtsággal működik reggeltől estig, hétfőtől szombatig. Helyet ad több mint 26 mozgásművészeti csoportnak, az óvodásoktól a felnőttekig, nyugdíjasklubnak, fotógalériának, ismeretterjesztő előadásoknak. Itt működik minden hónapban a Miskolci Illés Emlékzenekar, a Memphis Együttes Rock and Roll klubja… Az ingatlan közelében lévő általános és középiskola mozgásművészeti óráit saját telephelyén nem tudja lebonyolítani, ezért jelenleg 25 órában az Ifjúsági Házban tartják meg azokat. Közelben lévő ingatlan hiányában 500 gyermek tanóráinak megtartása kerülhet veszélybe…évente több mint 40 000 miskolci gyermek és felnőtt veszi igénybe intézményünk szolgáltatásait” – áll a megyei elnök levelében.

Előbb a nagyterem, majd…

„Mindenhonnan érkezik a hír, hogy szeptember elsejétől a Miskolci Rendészet megigényli nagytermünket, majd át kell adnunk a következő évben a többi termet és irodákat is. Mit fognak ehhez szólni a hozzánk járó szülők, akik nem akarják majd máshova vinni gyermekeiket? (nem nézik tétlenül…) Hol tudjuk művészeti együtteseink munkájához biztosítani a nagytermi elhelyezést, a koncerteket, klubokat, hiszen művelődési ház e nélkül nem sokat ér… Kérjük, ne bennünket, egy jól működő, szépen, igényesen kialakított, eredményeket felmutató, közösségeket fenntartó, több évtizedes múltra visszatekintő művelődési házat költöztessenek el! Válasszanak más épületet a Miskolci Rendészetnek a sok üresen álló önkormányzati ingatlan közül” – olvasható a levélben.

A szerdai testületi ülésen dr. Kriza Ákos polgármester megerősítette a hírt, miszerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet központja lesz az ingatlan. Elmondta, a rendészet számára azért fontos az épület, mert onnan lehet ellátni legjobban a rendészeti ügyeket, stratégiai szempontból jó helyen van. De azt is hangsúlyozta, olyan körülményeket teremtenek majd máshol, ami megfelel egy szabadidőház működéséhez.

Várjuk a választ

Megkerestük az önkormányzatot, arról szerettünk volna érdeklődni, van-e elképzelés, hova költözhetne az intézmény. Van már erre kijelölt épület? Egyáltalán van-e a városban olyan ingatlan, ami alkalmas lehet az ifiház számára? De kíváncsiak voltunk arra is, miért kell egy ekkora központ a rendészetnek? És mi lesz a gyerekekkel, akik a szomszédos iskolából járnak át órákra? Választ még nem kaptunk.


Miskolc - Az Ifjúsági és Szabadidő Ház is téma volt a júniusi miskolci testületi ülésen, a képviselők ugyanis kaptak egy levelet Csóka Edit szakszervezeti titkártól, amiben megfogalmazta, attól tart, hogy az intézmény meg­szűnik, mert a rendészet kapja meg az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában