Helyi közélet

2017.06.09. 15:10

Megrajzolták, mire is jó a 112-es hívásfogadó

Miskolc - A miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola „csapat­rajza” bizonyult a legjobbnak.

Miskolc - A miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola „csapat­rajza” bizonyult a legjobbnak.

Egy városi – talán miskolci – forgalmas útkereszteződésben összeütközött két autó és – valószínűleg – meg is sérültek benne gépkocsivezetők és utasok. Mi a teendő ilyenkor? Nem vagyok biztos benne, hogy mindenki azonnal tudja rá a választ, hogy tárcsázni kell az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot.

A miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola rajzos csapatának tagjai azonban tisztában voltak ezzel. Ezért is rajzolták meg az előbb leírt szituációt, mint olyan helyzetet, amikor a 112-es segélyhívó használata a leghatékonyabb arra, hogy mihamarabb megérkezzen a segítség a sérültekhez.

Kilenc pályamunka

Hogy mindez hogyan kezdődött? Úgy, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztály Hívásfogadó Központja és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány rajzpályázatot hirdetett iskolásoknak a 112-es segélyhívó szám és annak használata témakörében.

A megkeresett 38 megyénkbeli iskola közül végül 9 nyújtott be pályázatot a felhívásra. Közülük – mint Nánássy Miklós alezredestől, a miskolci hívásfogadó központ vezetőjétől megtudtuk – a központ operátorainak szavazatai alapján a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola rajza, egy kollektív munka bizonyult a legjobbnak.

Mire jó a segélyhívó?

A díjat nem is adhatták át máshol, mint a miskolci hívásfogadó központnak otthont adó hatalmas teremben, ahol soktucatnyi operátor asztalánál szinte folyamatosan csörögnek a telefonok, naponta mintegy 7 ezer alkalommal.

Ezen exkluzív környezetben vehette át a rajzos csapat Dudás Péter alezredestől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjétől a 100 ezer forintos jutalmat.

Természetesen az is a jutalomhoz tartozott, hogy süteménnyel, üdítővel látták vendégül a hívásfogadó központban az ötödikes diákokat, akik megleshették az operátorok olykor egyáltalán nem könnyű munkáját is. Az is kiderült például, hogy – sajnos – még mindig nagyon sokan nem tudják, mire is való pontosan a 112-es segélyhívó, így a hívások közel 65 százaléka tévesnek, esetleg rosszindulatúnak bizonyul.

„Sokan járunk be vidékről iskolába és amikor jövünk be autóval, busszal, nagyon sok balesetet látunk. Ilyenkor lehet segítséget hívni a 112 segítségével. Ezért választottuk ezt a rajz témájának” – mondta Károly Margaréta, a győztes csapat egyik tagja.

Matei Szofi hozzátette, hogy úgy kezdődött, hogy nyolcan összeültek és mindenki elmondott egy balesetet, amit látott. „Mindenki segített a rajzolásban is, hozzátette a maga tudását…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában