Helyi közélet

2017.06.11. 13:54

Cido, goji és mazsolafa

Miskolc - Olyan kiskertet látogattunk meg, ahol csak kapkodtuk a fejünket a különlegességektől.

Miskolc - Olyan kiskertet látogattunk meg, ahol csak kapkodtuk a fejünket a különlegességektől.

Cseh Tivadar kertjébe lépve elsőre meglepődik az ember, mert nem találkozni a klasszikus ágyásos rendszerrel. Elsőre kicsit rendszertelennek tűnik a kert, de ahogy körbevezet minket, hamar kiderül, hogy itt bizony mindennek helye van és nagyon is átgondolt rendszer szerint került, kerül a földbe. A másik érdekesség, hogy hagyományos növényt szinte alig-alig találunk benne.

Szokatlan és érdekesség

Tivadarról senki nem mondaná meg, hogy lassan a nyolcvanat tölti be, ahogy mondja, őt a kertje élteti, lefoglalja, sikerélményeket ad számára. Az M1 Életkor című műsorában éppen a közelmúltban mutatták be a százéves Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kört, nem meglepő módon pedig Cseh Tivadar kertjét is.

A gyümölcsök között mutat nekünk almát, őszibarackot, birskörtét, szomolyai cseresznyét, gránátalmát, szedret, áfonyát, fekete ribizlit, egrest, néró szőlőt. Aztán jönnek a különlegesebbek, mint a som, a fekete berkenye, szelíd gesztenye, nemes bodza, a Sharon vagy datolyaszilva és a füge. Igaz, két utóbbit nagyon megviselte a fagy. De ezután jönnek még az igazi érdekességek, mint az Angliából származó szedermálna, a szibériai mézbogyó, a hegyi körte, a cido vagy más néven Észak citroma, amelyből Lettországban komoly ültetvények találhatóak. De mutat nekünk goji bogyót, amit könnyen lehet szaporítani, szeptemberben jelennek meg rajta a kis lila virágok, és októberben terem. Homoktövist, amelynek sikeres terméséhez szükség van termő és porzó növényre is. Illetve ott van még az éger levelű fanyarka, amelynek, a nevével ellentétben, nagyon édes gyümölcse van, így nálunk mazsolafának is nevezik. A gyümölcsök mellett persze zöldségek és virágok is szép számmal teremnek a kertben. Van itt medvetalp, citromfű, aszparátusz, rebarbara, csicsóka, allium vagy díszhagyma, pézsmavirág, minirózsa, inka liliom Peruból, és papagáj­virág. Mindez hatalmas összhangban és nagy helykihasználással, igazi minta­kertként.


Mit érdemes ültetni?

Cseh Tivadar nem átgondolatlanul szerez be egy új növényt a kertjébe. Mint mondja, véleménye szerint azokat a növényeket érdemes termeszteni, ami északról jön, mert az jól bírja a hideget. Déli származásúakat nem is ültet. Ha kell, elmegy az országba bárhová vagy külföldre egy növényért, aztán ő szaporítja tovább, ami nagy élmény számára. Így például sok növényt szerzett be Lengyelországban, olyan egyszerűeket is, mint például a bab. A helykihasználás érdekében a borsó közé már babot ültetett, hogy azonnal legyen a földben más. A gyümölcsöket pedig aszalja, és ami alkalmas rá, abból szörpöt készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában