Helyi közélet

2017.06.19. 09:34

Bartók Plusz Operafesztivál: „...és akkor szembe jött velük egy fekete zongora”

Miskolc - Ha már operafesztivál, akkor a tokaji borokat is kipróbálják.

Miskolc - Ha már operafesztivál, akkor a tokaji borokat is kipróbálják.

Jaj, vigyázz, egy zongora! Kiabálta egy tizenéves biciklis a barátjának, majd nagyot fékeztek, hogy az utolsó pillanatban ki tudják kerülni a hangszert. Vagy a járművet? Nevezhetjük annak is, hiszen a fekete zongora kerekeken gurult Miskolc főutcáján, miközben egy zongorista ismert dallamokat játszott rajta. De hol is történhetne meg máshol, hogy egy zenészt a hangszere szállít, mint Miskolcon, a Bartók Plusz Operafesztivál idején…

Fájdalomdíj: gyöngysor

– Nagyon jópofa hangszer, meg is lepődtem először – mondta Barbara, aki családjával megállt, hogy gyönyörködjön a különleges járgányban. Főleg a kisebbik lányát nyűgözte le a guruló zongora, a hároméves Sára mindenáron utazni akart rajta. De ez sajnos nem sikerült neki. Fájdalomdíjként kapott egy szép, színes gyöngysort, így a Szent István téren már boldogan táncolt az örökzöld slágerekre.

Zene, újrahasznosítva

A Junkyard Collective, magát kortárs roncszenekarnak valló formáció koncertje nem csak Sárát fogta meg, mások is szívesen hallgatták. A kiírás szerint újrahasznosított zenét játszottak, ami annyit jelentett, hogy például ABBA slágereket is feldolgoztak komolyzenei alapra.

A Szent István téren nem a guruló zongora okozott feltűnést, sokkal inkább egy nő, aki a közönség soraiból táncolva, meg megállva közelített a színpadhoz. A székek közt megbújva, majd újra táncolva indult a zenekar felé, és a különleges performance még izgalmasabbá, szórakoztatóbbá tette a koncertet.

De voltak, akik nem a zenére, sokkal inkább a gasztronómiai kínálatra voltak kíváncsiak. Juhász Marcell egy kenyérlepényt vásárolt, és elárulta, tőle távol áll az opera, inkább csak a forgatagot szereti, ami ilyenkor van a főutcán. „Még este is visszajövök a párommal, feltéve, ha nem esik. Ő kinézett egy programot magának, a Déryné-kertben utcatánc lesz. Meg Weszely Ernő harmonikást szeretnénk meghallgatni, őt minden évben várjuk” – mondta Marcell.

A Nő illata

„A Nő illata előadásra várunk a barátnőmmel, imádjuk Schell Judit művésznőt” – ezt már Klára mondta. Az előadás este fél 9-re volt meghirdetve a Szent István térre, de Kláráék már 6 órára kimentek. „Mindketten nyugdíjasok vagyunk, örülünk, hogy van program, ki tudunk mozdulni, meg helyet is akartunk foglalni, mert sokáig nem bírunk állni” – avattak be minket a praktikus részletekbe.

– Minden évben eljövünk az operafesztiválra, legalábbis a nyitó hétvégére – ezt már Szalay Ibolya mondta, aki férjével Budapestről érkezett Miskolcra. – Mindketten operarajongók vagyunk, ma este van jegyünk a Kodály mesével és tánccal előadásra, valamint vasárnap estére a Maria de Buenos Aires-re. Ez késő este van, így csak hétfőn utazunk vissza Budapestre. De napközben sem unatkozunk, nagyon jók a kísérőrendezvények és voltunk a Barlangfürdőben is. Holnap délelőtt pedig lehet, ellátogatunk Tokajba, persze hogy a borok miatt.


Újra egymásra találhat a szerző és a közönség

Pénteken este nyílt meg a Miskolci Nemzeti Színházban hivatalosan is a tíz napon át tartó Bartók Plusz Operafesztivál.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett azt mondta: a miskolci fesztivál egyik legnagyobb erénye, hogy az opera újjászületését, megújítását és széleskörű népszerűsítését, a sokak által befogadható operairodalom és operanyelv megteremtését tűzte ki célul, a népszerű és minőségi kortárs opera megteremtésében oroszlánrészt vállalt rendezvényhez már 21 új opera megszületése kötődik – tette hozzá. A miskolci operafesztivál nagyon sokat tesz azért, hogy minél több emberhez eljuttassa Bartókot és a kortárs zenét, valamint a Kodály-program üzenetét – hangoztatta Krucsainé Herter Anikó.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere a nyitórendezvényen egyebek mellett azt mondta: az idei fesztivál leporellóján „Az opera újjászületése” olvasható, ez pedig annak az évek óta tartó merész törekvésnek szól: a Bartók Plusz Operafesztivál a modern népopera megteremtésének kezdeményezését vállalta magára.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató szkeptikusan azt mondta: az elmúlt száz évben a komolyzene elveszítette a kapcsolatát a közönséggel. „Ez sajnálatos tény, viszont a kortárs szerzőket tiszteletben tartva is ki kell mondanunk: ez nem maradhat így, nincs zene, nincs opera, ha nincs hozzá hallgatóság, segítenünk kell a zeneszerzőket és a közönséget, hogy újra egymásra találjanak. Ezen dolgozunk, és ennek a hivatalos szószólója az operavilágban ez az operafesztivál” – jegyezte meg, a közönségtől pedig azt kérte: a kortárs zene és az opera újrafelfedezésének missziójához csatlakozzanak.

- MTI -


A nyitóparádéval hivatalosan is elkezdődött péntek délután a Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon.

 

Bartók Plusz Operafesztivál: tessék választani!

A fesztivál külső programjai két nappal hamarabb, a mínusz 1. és a 0. nappal kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában