Helyi közélet

2017.06.10. 16:09

„Azt szoktuk mondani, víz folyik az ereinkben”

Pere - Az olimpiai bajnok kenus segít a Hernád menti települések vízi projektjében.

Pere - Az olimpiai bajnok kenus segít a Hernád menti települések vízi projektjében.

Híres vendége volt Perének a Kihívás Napján, azaz május 31-én. Blaskó István polgármester meghívására Horváth Csaba olimpiai bajnok kenus látogatott el a településre, hogy a kicsiket és nagyokat sportolásra, mozgásra, egészséges életmódra biztassa. Olimpiai aranyérmét is elhozta, hogy megmutassa a gyerekeknek, mert ki tudja, lehet, hogy épp ettől kapnak majd kedvet a versenysporthoz, akár a kenuzáshoz is.

Mi nemcsak ilyenkor, hanem mindennap sportolunk." Tarr Dominik

A gyermeknappal összekötött Kihívás Napján volt alkalom arra, hogy egy kicsit Horváth Csabával is beszélgessünk. Elmondta: nem most jár itt először. Tavaly már találkozott a Hernád mentén fekvő négy település polgármestereivel, ugyanis van egy közös projektjük. A négy település egy megyei turisztikai pályázat segítségével szeretné a családi vízi turizmust fejleszteni Felsődobsza és Gibárt között. Ennek kapcsán ismerte meg Blaskó Istvánt is, aki idén meghívta a Kihívás Napjára, ő pedig szívesen jött.

Kiszabadulni a munkából

– Olyan ember vagyok, aki szívesen barátkozik, és ha kedves a fogadtatás, én abszolút nyitott vagyok a jó dolgokra – fogalmazott Horváth Csaba.

A Kihívás Napjával kapcsolatban hangsúlyozta: mindenféle kulturális és sportnapot kiváló kezdeményezésnek tart, hiszen ezek a napok segítenek az embereknek kicsit kiszabadulni a mindennapokból, a sokszor monoton és fárasztó munkából. De segít identitásunk megőrzésében, erősítésében is.

– Ha eljön Perére egy tűzoltóautó, és a gyerekek megnézhetik, megismerkedhetnek a tűzoltók munkájával, mehetnek egy kört, ez is hatalmas élmény számukra, örök emlék – mondta az olimpiai bajnok.

Kérdeztük tőle, mivel foglalkozik manapság, hiszen a versenyzést 2000 után abbahagyta. (Mint ismeretes, Kolonics Györggyel számtalan világbajnokságot nyertek kenu kettesben, 1996-ban pedig 500 méteren olimpiai aranyat szereztek Atlantában.) Mint mondta, bár a versenysportot jó pár éve valóban abbahagyta, és a civil életben tevékenykedett, de öt éve mégis visszakanyarodott a sporthoz. Sporttársaival azt szokták mondani, hogy nekik víz folyik az ereikben. Jelenleg fontos feladatának tartja, hogy feltárja a Hernád menti települések értékeit. Ezek pedig: a kedvező földrajzi adottság, a gyönyörű folyó, ami közel hozza az egyik ősi elemet, a vizet.

– Ne felejtsük el, hogy víz mellett az ember teljesen máshogy tud tevékenykedni, akár rendezvényről, pihenésről, munkáról vagy sportról legyen szó – jegyezte meg.

Kérdeztük tőle azt is, van-e kormányzati segítség a hazai vízi turizmus fejlesztésére. Megtudtuk: kialakulóban van egy olyan lapátos minősítési rendszer, ami a vízi turizmust fogja erősíteni. Bízik abban, hogy a Hernád menti települések is megkapják a támogatást, hogy az itt élőknek ne kelljen elmenniük a Balatonhoz vagy a Tisza-tóhoz, ha vízen szeretnének sportolni. És ennek a vidék lakosságmegtartó erejében is nagy szerepe van – hívta fel a figyelmet Horváth Csaba.

Sok-sok élmény

Közben a községháza udvarán már javában folytak a programok. A gyerekek lelkesen sorolták élményeiket. A 13 éves Horváth Evelinnek eddig a lovas ügyességi feladat tetszett a legjobban és a tűzoltóautó-bemutató, ahol tömlőt gurítottak és vízsugárral flakonokat döntöttek a csapatok. Evelin szerint jó ez a nap, hiszen aki sokat mozog és jókedvű, az egészséges lesz. Testvére, Rebeka is tele van élményekkel. Azt meséli, hogy a lóra rá kellett ülni, úgy kellett végrehajtani a feladatokat. Például meg kellett állítani a pacit, de ez csak keveseknek sikerült, viszont aki akart, beülhetett a hintóba. Volt futóverseny és tollasverseny is, délután pedig még több érdekes program várja őket.

Az ovisok is kivették a részüket a Kihívás Napjából. Tarr Dominik és Ferencsák Farkas Gellért arról számolnak be, hogy volt torna, foci és tűzoltóautó. De ők nem csak ilyenkor sportolnak, mindennap bicikliznek és fociznak. Azt is tudják, hogy nemcsak mozogni kell, hanem egészségesen táplálkozni. Sok gyümölcsöt, zöldséget kell enni és vizet inni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában