Helyi közélet

2017.06.12. 14:22

Az utcán is muzsikáltak Miskolcon

Miskolc - Népzene, néptánc, népdal és népmese. Szombaton népművészeti tehetségkutatót rendeztek Miskolcon.

Miskolc - Népzene, néptánc, népdal és népmese. Szombaton népművészeti tehetségkutatót rendeztek Miskolcon.

Népviseletbe öltözött gyerekekkel telt meg szombat délelőtt a Művészetek Háza. De nemcsak az épület, hanem a környező padok, kis utcaszegletek is. Az ifjú zenészek népi muzsikát húztak, a táncos lábú kislányok és legények pedig utolsó próbaként tánclépéseket, forgásokat gyakoroltak. A Művészetek Házában rendezték meg szombaton a VIII. „Dunán innen, Tiszán túl” elnevezésű ifjúsági, népművészeti tehetségkutató versenyt.

Szeretnék majd úgy citerázni, ahogy a legjobbak." Gyetkó Réka

A 14 éves Nagy Levente még nem izgul, hiszen sokára kerül sorra. Addig Rejtő Jenő egyik könyvét olvasgatja. Megtudjuk, dudán fog játszani, 11 éves öccse pedig tekerőlanton. Dél-alföldi dalokkal érkeztek a tehetségkutatóra, egyébként Budapesten laknak.

– Én Gödön tanulok népzenét, az öcsém pedig az Óbudai Népzeneiskolában. Hat-hét éve kezdtem el dudán játszani. Nem könnyű hangszer, de hozzá lehet szokni – mondja. Hozzáteszi: jártak már máskor is versenyen. Ő országos 2., az öccse országos 3. Most azonban együtt fognak muzsikálni.

Levente megjegyzi: nagyon szeret népzenét játszani, és ez fontos is, hiszen így a népi kultúra nem vész el a fiatalabb generáció számára sem.

Hóvirágok

Fonott hajú leányok érkeznek az előtérbe, kiderül, ők a Hóvirág Népdalkör a Felvidékről, Tornaljáról. Tanárnőjük sorolja, milyen kiváló eredményeik vannak már a lányoknak, legutóbb pedig megnyerték a Vass Lajos Nagydíjat. Most gömöri népdalokat hoztak a döntőbe.

– Ha rázendítenek, zeng az egész iskola – teszi hozzá a tanárnőjük, Belédi Mária.

Az egyik „hóvirágtól”, Magicz Vivientől megtudjuk, nagyon szeretik a palóc népdalokat is, például a rimóciakat. Kicsit izgulnak a fellépés előtt, de aztán az hamar elmúlik.

Gyakorlás közben zavarjuk meg a citerás Gyetkó Rékát. Ő Budapestről érkezett, és a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola diákja. Itt népzenét is lehet tanulni.

– Nagyon megtetszett a citera, mert szép dalokat lehet rajta játszani. Szeretnék úgy citerázni, mint a legjobbak. Széles András a példaképem – árulja el Réka. Ez nem is elérhetetlen álom számára, hiszen országos első helyezése is van már. – Fontos, hogy továbbadjuk a népi hagyományokat, a népi kultúrát – fűzi hozzá.

ÉM-HE


Összesen 73 produkció

Rápóti-Fekete Mónika, Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke, a népművészeti tehetségkutató főszervezője lapunknak elmondta: mára a verseny olyan népszerűvé vált, hogy 3300 gyermek vett részt rajta, a miskolci döntőbe pedig 399 gyermek került. Ők 73 produkcióval érkeztek népzene-, néptánc-, népdal- és népmese-kategóriában.

Itt a gyerekek jól érzik magukat, vidámak, jutalmat is kapnak, és ez a vidéknek azért nagyon fontos, mert a gyerekek nem hagyják abba a népi műfajt, mondta a főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában