Helyi közélet

2017.06.23. 18:07

Ahol a magyar Biblia született

Vizsoly - Ha Vizsolyban járunk, ne felejtsünk el betérni a település református templomába, és ott megtekinteni a Vizsolyi Bibliát.

Vizsoly - Ha Vizsolyban járunk, ne felejtsünk el betérni a település református templomába, és ott megtekinteni a Vizsolyi Bibliát.

A napokban mi is ellátogattunk ide, ahol épp a halmaji iskolások ismerkedtek a 16. század történelmével. Találkoztunk Kovács Zsolt Levente lelkipásztorral is, aki a reformáció 500. évfordulójának évében meleg szívvel ajánlotta a látogatóközpontot: – Az Árpád-kori műemlék templom védett freskóit, valamint az 1590-ben Vizsolyban nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát naponta megtekinthetik a látogatók.

Napjainkban már sok új látnivalót kínálunk a templomkerten belül. 2013-ban a Bibliás Könyvesházzal bővült, melynek festett kazettás mennyezetét Gaál János Népművészet Mestere díjas restaurátor készítette. Ez a Vizsolyi Biblia Látogatóközpont – a Református Betlehem – fogadóépülete. A 2015 szeptemberében megnyílt Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum már négy teremben kínál érdekes látnivalókat a történelem iránt érdeklődőknek.

- ÉM-HE -


Programok

A Vizsolyi Református Egyházközségnek a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából szervezett programjai

Július: Reformációs jubileumi ünnepség és szoboravatás Vizsolyban.

Augusztus: Balassi-konferencia.

Szeptember–október: koncertek a budapesti Bartók Zeneházzal és az operaház társulatával összefogva, és terveznek egy kóruskoncertet is.

Október: Könyvbemutató és irodalmi nap a Gótikus út legújabb útikönyvével kapcsolatosan.

Október 31.: Reformációs ünnepség Vizsolyban.

A pontos dátumokat az egyházközség honlapján tüntetik majd fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában