Helyi közélet

2017.06.12. 12:16

35 milliárd forint értékű fejlesztés Dél-Borsodban

Dél-Borsod - Pályázati eredményekről tájékoztatott Tállai András országgyűlési képviselő.

Dél-Borsod - Pályázati eredményekről tájékoztatott Tállai András országgyűlési képviselő.

A társulás 2016-os zárszámadásáról, valamint a tavalyi évben végzett munkájáról szóló előterjesztéseket fogadta el a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás tanácsa a közelmúltban megtartott ülésén, majd Tállai András, a térség országgyűlési képviselője ismertette a kistérséget érintő fejlesztéseket.

Mintegy 54 kilométer útszakasz újul meg Mezőkövesd és térségében." Tállai András

Mintegy 6 milliárdnyi nyertes pályázatot tudhat magáénak a mezőkövesdi régió a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból első ütemben, melynek keretében összesen 3 milliárd forintos fejlesztést jelent a mezőkövesdi laktanya és repülőtér energiaellátása (1,3 milliárd), valamint a Bükkzsérc–Mezőkövesd kerékpárút megépítése. A szennyvízberuházás kapcsán érintett az összes társulási település, ahol még nincs csatorna, például Egerlövő (megyén túli társulásban), illetve Bükkábrány és térsége, mely magában foglalja Tibolddarócot, Kácsot, Borsodgesztet, Csincsét és Vattát.

– Mintegy 54 kilométer útszakasz újul meg Mezőkövesd és térségében a következő másfél évben 4 milliárd forint értékben, melyből 1,6 milliárd TOP-os fejlesztés, 1,6 milliárd hazai programból, illetve BM-forrás és egyedi kormánydöntés segítségével valósul meg – mondta Tállai András.

Számos területet érint

Összesen mintegy 35 milliárd forintnyi, ebből 12,7 milliárd forint összegű TOP-pályázat fog megvalósulni a következő 2-3 évben Tállai András választókörzetében. Országos viszonylatban is kiemelkedően szerepelt a dél-borsodi térség, hiszen 5 társulásban is nyertes szennyvízpályázatot tudhat magáénak a régió.

Az ülésen elhangzott, hogy első ütemben a választókörzet 54 településének mintegy 12,7 milliárd forint értékű nyertes pályázatot sikerült beadnia.

A turisztikai fejlesztések mellett kerékpárutak fognak épülni, óvodák, bölcsődék újulnak meg, ipari parkok épülnek majd, a járásszékhelyek kiemelt támogatásban részesülnek.

A dél-borsodi térség összes településének szennyvízcsatorzása is megvalósul 5 társulásban, így Gelejen és Egerlövőn, valamint Bükkábrány, Hejőkeresztúr és Hejőbába vonzáskörzetében. 2019. december 31-ig be is fejeződnek ezek a beruházások, mely az összes érintett községet egybevéve 12 milliárd forintos fejlesztést jelent.

A honatya beszélt a mezőkövesdi fejlesztésekről is. Elmondta, a város 2016 decemberében 700 milliós egyedi kormánytámogatásban részesült, amelyből idén májusban el is készült a szomolyai út, valamint ebből a forrásból további útépítések várhatók: a főutca Bogácsi úttól a Mindszenty József útig tartó szakasza, mely teljes felújítást jelent, megoldva ezáltal a város központjának csapadékvíz-elvezetését is.

Mezőkövesd kiemelt támogatásban részesül a TOP tekintetében is, hiszen járásszékhelyként a környező települések ellátásáért, munkahelyteremtéséért is felel. A közétkeztetést biztosító konyha felújítása egy helyitermék-bolt kialakításával mintegy 135 millió forintból, a régi kis templom rendezvényközponttá alakítása és a Szomolyai úti kőkép területének rekonstrukciója a Zöld Város projekt keretében 342 millió forintból újul meg (sportrekreációs központ, deszkás park; közösségi kert az Egri úti lakótelepnél), emellett további eredmények várhatók a Hadas városrész turisztikai fejlesztése, orvosirendelő-felújítás és napelemes projekt tekintetében.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában