Helyi közélet

2017.06.06. 15:56

100 évesen lett Tolcsva negyedik díszpolgára Kovács Béla Kolozs

Tolcsva - Kovács Béla Kolozs Tolcsva díszpolgára lett és Apáczai Csere János-díjat kapott.

Tolcsva - Kovács Béla Kolozs Tolcsva díszpolgára lett és Apáczai Csere János-díjat kapott.

Egészen különleges, nem mindennapi eseményen az idén 100 éves, tolcsvai születésű Kovács Béla Kolozs tanárnak díszpolgári címet adományozott Tolcsva önkormányzata vasárnap. A tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély könyvtárában megrendezett ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár és Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is. Balog Zoltán az Apáczai Csere János-díjat, a pedagógusoknak járó legmagasabb elismerést adományozta Kovács Béla Kolozsnak.

A francia Becsületrend Lovagja

– Béla bácsi Tolcsván született immár 100 éve, április 17-én – mondta Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere a ceremónia előtt. – Igaz, hogy nem helyben él, hanem Szegeden, de minden évben visszajön Tolcsvára, és meglátogatja a szülei sírját. Az az elmúlt 100 év, amit ezen a földön eltöltött, predesztinálja őt arra, hogy Tolcsva következő díszpolgára legyen.

Mint kiderült, Béla bácsi Tolcsva negyedik díszpolgára lett, ám a polgármester szerint nem csak a tolcsvaiak tiszteletét érdemelte ki, hanem az egész országét, sőt tisztelete a határon túlra is átnyúlik, hiszen a francia Becsületrend Lovagja is, a francia nyelv művelése, népszerűsítése és a francia-magyar kapcsolatok terjesztése révén szerzett elévülhetetlen érdemeket.

– Ha azt halljuk, hogy 100 év, a történelemre gondolunk. Arra, hogy mi minden van benne ebben a 100 évben a magyar történelemből – hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter ünnepi köszöntőjében. – Gondoljanak bele a veszteségekbe: mi mindent veszítettünk el a 20. században… De a 20. század nem csak a veszteségekről szólt, hanem a túlélésről is. Arról, hogy újra és újra képesek voltunk talpra állni. Úgy is le lehet írni Magyarország történetét, mint a hús-vér emberek történetét. Ma Magyarország legidősebb tanítóját üdvözöljük! – mondta többek között, majd az ünnepelt kapott mikrofont, aki a magyar után franciául is köszöntötte tisztelőit.

– Kilencévesen kerültem el Tolcsváról, utána vakációkon vendégként voltam itthon – mesélte Kovács Béla Kolozs, aki húgát és öccsét is köszöntötte, majd felelevenítette gyermekkori emlékeit Tolcsváról, a családról, a boldog gyermekkoról. – Tolcsvához mindig hűséges maradtam! Bennem él az, hogy Tolcsván az volt a szokás, hogy ha valaki meghalt, akkor mind a három templomnak a harangja búcsúztatta. Ha szokatlan időben szólaltak meg a harangok, egy pillanatra mindenki megállt és megkérdezték egymást az emberek: „Ki ment el? Ki halt meg?” Nagyon hálás lennék, ha egyszer meghallják azt, hogy én is eltávoztam, ezek a harangok az én emlékemre is megszólalnának…

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában