Helyi közélet

2017.05.24. 10:29

Várják a vis maior felmérést Aggteleken

Aggtelek - Aggteleken rövid idő alatt nagy csapadék hullott a községre, ami lakóházakat és belterületi utakat rongált meg.

Aggtelek - Aggteleken rövid idő alatt nagy csapadék hullott a községre, ami lakóházakat és belterületi utakat rongált meg.

A napokban történik meg a kárfelmérése annak az árvíznek, amely komoly károkat okozott Aggteleken. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék megtöltötte az elvezetőrendszert, így a víz családi házakba tört be, és belterületi utakat rongált meg.

Fél óra leforgása alatt 65 mm eső zúdult a községre. Horkai István

Mint megtudtuk: a kárfelmérés még folyamatban van, a szakemberek ezen a héten látogatnak el Aggtelekre, hogy az időjárás okozta kárt forintosítsák. Ettől függetlenül az önkormányzat nem tétlenkedik, azon dolgoznak, hogy a védelmi rendszert a lehető leggyorsabban megerősítsék.

Már megvették

– Az új hidakat és az átereszeket már megvettük, és igyekszünk az árkokat is kellő gyorsasággal kitisztítani – mondta el érdeklődésünkre Horkai István, Aggtelek polgármestere. – Eddig az ilyen szélsőséges időjárás egyáltalán nem volt jellemző Aggtelekre, mostantól azonban úgy néz ki, hogy erre is fel kell készülni. A vihar és a nagy mennyiségű csapadék olyan hirtelen, olyan gyorsan érkezett meg, hogy reagálni sem volt időnk. Fél óra leforgása alatt 65 mm eső zúdult a községre, a víz több ingatlanba tört be, a magántulajdon mellett gépeket is megrongált.

Felmérés előtt

Horkai István kiemelte: néhány nappal ezelőtt, a múlt hét végén kis híján ismét megismétlődött a nagy esőzés, ezért a polgármester szerint halaszthatatlan az óvintézkedés. Az újonnan beszerzett átereszek nagyobb vízmennyiséget tudnak kezelni, ami hosszútávú megoldást jelenthet a gyorsan érkező csapadék kezelésére.

– Addig nem nyúlunk semmihez, amíg a „Vis Maiortól” nem jönnek felmérni a károkat, utána viszont azonnal el kell végezni a feladatokat – folytatta Horkai István. – Természetesen mindent megteszünk a község védelme érdekében, hiszen a legfontosabb az emberek testi épsége és magánvagyona. Úgy néz ki, hogy a csapadék egy nagyobb sávban érkezik meg hozzánk, mert általában akkor van gond, amikor Bogács és Mezőkövesd térségében zuhog az eső. Az elmúlt hetekben legalábbis ez volt a tapasztalat. Az első vihar alkalmával nyolc ház károsodott meg, ahol a pincéket öntötte el a víz. Trizstől Agg­telek felé homokzsákokkal védekeztünk, de a megnyugtató az lenne, ha a vízelvezető rendszerünk oldaná meg ezt a feladatot.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában