Helyi közélet

2017.05.14. 16:30

Tehetségeket keresnek a fogvatartottak között

Miskolc, Szirmabesenyő - Megvannak a feltételek ahhoz, hogy hetente több alkalommal készüljenek a fiatalok.

Miskolc, Szirmabesenyő - Megvannak a feltételek ahhoz, hogy hetente több alkalommal készüljenek a fiatalok.

Tehetségkutató programról egyeztetett csütörtökön dr. Kiszely Pál dandártábornok, parancsnok és Zsíros László, a Játszi Foci mozgalom vezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében. A jövőben tehetségkutató programot kíván működtetni az intézet és a mozgalom, melynek keretében a fogvatartott fiatalok közül kiválasztott futballistatehetségeket képeznék.

Fontos, hogy folyamatosan programokat adjunk az itt lévő fiataloknak." Dr. Kiszely Pál

– Azért vagyunk itt, hogy az elvi megállapodást megkössük, hogy az itt fogvatartott tehetséges gyerekeket rávezessük a rendszerre, hogy majdan kikerülve a civil életbe, legyen egy kapaszkodójuk – nyilatkozta Zsíros László a tájékoztatón. – Itt megvannak a feltételei annak, hogy akár heti három alkalommal, egy alap edzéstematikával, később pedig szisztematikus edzéssel úgy felkészítsük a gyerekeket, hogy alkalmasak legyenek különböző osztályokban focizni.

Közel százan

Hogy honnan az ötlet? Mint kiderült, a Játszi Foci mozgalom onnan indult, hogy „ahol nincs egyesület, vagy nincs Bozsik-program, ott a gyerekek nincsenek benne a honi foci vérkeringésében”.

– A Bozsik-program magasabb szint, szerintünk viszont a Játszi Foci az a tömegsportszint, ahonnan a legnagyobb mértékben lehet meríteni – hangsúlyozta Zsíros László. – Meggyőződésem, hogy itt tehetséges gyerekek vannak.

Arról, hogy mikor indulhat „élesben” a Játszi Foci a megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében, megtudtuk: ez az intézeten múlik.

– Nagyon örültünk Zsíros László kezdeményezésének, hiszen itt közel száz, 15 és 20 év közötti fiatal van – ezt már dr. Kiszely Pál parancsnok mondta az Észak-Magyarországnak. – Megteszünk mindent, hogy ezeket a gyerekeket fejlesszük. Van iskolai oktatás, de – tekintettel a fiatalkorúak speciális igényeire – fontos, hogy folyamatos programokat is adjunk nekik. Ennek az egyik legfontosabb területe a sport, különösen a labdarúgás. Jelenleg is van fociszakkör az intézményben, és rendelkezünk egy ehhez alkalmas tornateremmel, valamint kézilabda nagyságú salakos pályával is, de úgy gondoljuk, hogy ezt magasabb szintre lehet emelni. Adott esetben heti 2-3 edzéssel, ha pedig tehetségeket is találnak, az külön jó. Támogatjuk a megkeresést, amihez minden lehetséges támogatást igyekszünk meg­adni.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában