Helyi közélet

2017.05.28. 15:10

Miskolci Művek: játszóház a „sarkon”

Miskolc - Június 3-án a Cornerben lesz hallható és látható a Miskolci Művek új, négy számos demója.

Miskolc - Június 3-án a Cornerben lesz hallható és látható a Miskolci Művek új, négy számos demója.

1989-ben bányagépészként végeztem a Miskolci Egyetemen, akkortájt zenéltem is – nyilatkozta lapunknak Faitli József, a Miskolci Művek gitárosa, civilben dr. habil Faitli József intézeti tanszékvezető.

– Az UV25 egyetemi zenekarban, ami az akkor 25 forintos utóvizsgára utalt. Utána váltottam, hiszen hangosítással kezdtem el az egyetem mellett foglalkozni. Hosszú-hosszú évekig aztán úgy érzem, mi voltunk Borsodban a legnagyobb hangosító cég, ám másfél éve eladtam mindent egészségügyi okokból. Jó ideje a zenélés érdekel, több zenekarom is van: a tanár-diák banda mellett, pontosabban vele párhuzamosan a Miskolci Művek, de van egy Republic Tribute zenekar is, és létezik az UV25 is. A Miskolci Műveket jól tudod, Fortuna Laci alapította. Ő a legendás, bakancsos Eddában zenélt, és ő szervezte ’85-ben az újjáalakult Eddába a zenészeket. Hozzá kötődik az Ünnep vagy éppen a Gyönyörű lányok című dal is. Tüsi jó ideje itthon van, sok zenekarban zenél, de fő zenekara a Miskolci Művek.

Kiderült: lassan 8 éve létezik a Miskolci Művek, volt néhány tagcseréjük, ám olyan fél éve alakultak igazán újjá.

Tüsi és Csuma világa

Lendületet leginkább a nemrég elkészült négy számos demónk adott, aminek Játszóház a címe, és Tüsi szerzeményei zeneileg, és énekesünk, Csuma szövegvilágát tükrözi."

– Fent van a legnagyobb videós portálon, a Youtube-on az új anyag, élőben pedig Miskolcon, június 3-án a Cornerben hallhatják és láthatják az érdeklődők. A hangulata, úgy fogalmaznék, hogy amolyan Edda-utánérzés, klasszikus rock zenében. A koncerten természetesen a négy új szerzemény mellett régi Edda vagy éppen P. Mobil nóták is felcsendülnek majd. A normál koncertműsorunk 25 szám egyébként.

A műfajnak milyen létjogosultsága van a mai világban? Mit gondol erről? – kérdeztük.

– Minden embernek, amit 13 és 20 éves kora között hallgat, élete végéig az fog tetszeni – válaszolta Faitli József. – Másrészt a következő generáció biztosan a szöges ellentétét akarja a zenének, mint az előző. Nekünk 50, 60 éveseknek ez a zene! A mi generációnk ugyanakkor aktív, sok tribute jellegű banda van, viszont az Edda, aki a koncertjükön a ’80-as években olyan katartikus élményt tudott nyújtani, a zenélés minőségén kívül technikai okai is voltak, hiszen a gitár „az arcba szólt”. Mi ezt próbálnánk felidézni, ami láthatóan a mai fiatalokra is hatással van.

A „hazai pálya” mellett néhány évvel ezelőtt nagyon ment a Miskolci Műveknek, például akkoriban volt egy erdélyi turnéjuk is, ami Faitli József szerint nagyon jól sikerült.

– Most egy picit nehezebb, ám nagyon szeretünk zenélni! Nem nagy menedzsmentben, nagy pénzben gondolkodunk, dehogy, ám várjuk a meghívásokat – tette hozzá a Miskolci Művek gitárosa.


A zenekar tagjai

Fortuna László „Tüsi” – dob, vokál

Majoros Zsolt „Csuma” – ének

Bodnár Balázs – ének

B. Tóth Attila – billentyűk, vokál

Faitli József „Elwood” – gitár

Szülőváros: Miskolc

Műfaj: rock

Tüsi alapította Művek

A Miskolci Művek alapítója az a Fortuna László, aki dobosként és zeneszerzőként az Edda Művek egykori tagja. 1982-ben került az Eddába, majd a banda 1983-ban feloszlott. A feloszlás után Pataky Attilával tartott, 1984-ben együtt mentek Norvégiába vendéglátóipari zenésznek, majd a következő évben hazatértek és újjáalakították az Eddát. Fortuna írta az új dalok zenéjét, ám 1985. augusztus 20-án Siófokon koncert közben hirtelen rosszul lett. Egy évig lábadozott, felgyógyulása után öt évig Hamburgban egy hajón zenélt. Jelenleg a miskolci evangélikus templom IHS zenekarában dobol, valamint játszik a ma is működő Helios zenekarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában