Helyi közélet

2017.05.05. 09:06

Miskolc: az ország bírói élvonalában

Miskolc - Handó Tünde, az OBH elnöke is részt vett a miskolci összbírói értekezlete­­n.

Miskolc - Handó Tünde, az OBH elnöke is részt vett a miskolci összbírói értekezlete­­n.

Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnökének beszámolója is azt tükrözte, hogy a szervezet elmúlt évi teljesítményével az országos élvonalban helyezkedett el a törvényszékek között.

A statisztikai adatok is bizonyítják, hogy a Miskolci Törvényszék 675 dolgozója és benne 170 bírája kimagasló színvonalú munkát végzett.

Magas színvonalon

Handó Tünde megfogalmazása szerint: „A magyar igazságszolgáltatás színvonala az Európai Unióban az első harmadba tartozik…” Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a közigazgatási ügyeket tekintve Magyarország a második az eljárások rövidsége, valamint az ügyhátralék szempontjából is. „A bírósági szervezet stratégiai céljai közül a legfontosabb, hogy az ítélkezés magas színvonalú legyen.”

Elmondta: az emberek elvárják, hogy a bírók pártatlanul, időszerűen és megalapozottan ítélkezzenek. Ugyanakkor ahhoz, hogy „ezt a magányos munkát” valóban így tudták, tudják végezni, megfelelő tárgyalóteremre, dolgozószobára, képzésre van szükség. Sok mindent kell biztosítani ahhoz, hogy a bíró „valóban jogszerű, igazságos döntést tudjon hozni” – tette hozzá.

Haladni a korral

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt is elmondta: mindehhez az is kell, hogy a bírók is bekapcsolódjanak a „közösség életébe”. Fontosnak ítélte azt, hogy az ügyfelek azonnal választ kapjanak kérdéseikre, valamint azt is, hogy az igazságszolgáltatás a digitális bíráskodásról szóljon ebben a században. Kifejtette: ez mind az ügyfelek, mind az alkalmazottak, mind pedig a bírók számára könnyebben kezelhetővé teszi az eljárásokat. Megemlítette: a 21. századi nyitott, szolgáltatói bíróság ideája ma már egyre inkább valóság.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában