Helyi közélet

2017.05.14. 17:35

Megelőzés és kezelés Bánhorvátiban

Bánhorváti - Megvalósult a Lázbérci-­víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója.

Bánhorváti - Megvalósult a Lázbérci-­víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója.

A projekt zárórendezvényét szerdán tartották Bánhorvátiban, ahol Földvári István polgármester köszöntője után beszédet mondott Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete, dr. Korponai Gergő, a Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályának osztályvezetője és Bakondi György Patrik, az ÉRV vezérigazgatója. Ezután Molnár Attila, az ÉRV ZRT. műszaki igazgatója tartott előadást a megvalósult beruházás jelentőségéről.

Bánhorváti önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szakmai támogatása mellett 2012. évben pályázatot nyújtott be a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében kiírt „Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése” című projektre. A projektben jóváhagyott 1.009.370 svájci frank támogatásnak köszönhetően 2015. évben megvalósulhatott a Lázbérci-víztározó árapasztó műtárgyának felújítása, a surrantó mellett húzódó szivárgó rekonstrukciója, valamint az alvízcsatorna teljes burkolása. A munkálatok megvalósítása hosszú távon biztosítja a Lázbérci-víztározó biztonságos üzemeltetésének feltételeit, ezáltal az ivóvízellátás zavartalan szolgáltatását, valamint a tározó alatt fekvő három – Bánhorváti, Nagybarca, Vadna – település megfelelő védelmét és biztonságát a hirtelen megjelenő és levonuló nagy vizek ellen.

Ökológiai fejlesztés is

A projekt keretében további lehetőség nyílt összesen 42.237.303 forint összegű árfolyam-különbözetből származó támogatási összeg felhasználására. A többlettámogatás keretében megvalósult „A Lázbérci-víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” elnevezésű projekt keretében a „Bán-patak ökológiai fejlesztése” tárgyú munka, amelynek köszönhetően az ár­apasztó műtárgyon békaterelő lemezeket rögzítettek, hosszú távon biztosítva ez által a védett kétéltűek biztonságos közlekedését, vándorlását a víz irányába. Megvalósult továbbá az alvízcsatorna mederárnyékolása, a honos parti növényzet felújítása, a szükséges növénytelepítés, biztosítva a víz megfelelő biokémiai tulajdonságait az élővilág megtelepedéséhez. A fentieken túl megvalósult a Bán-patak fennmaradó mederrendezési munkáihoz szükséges vízjogi tervezési és engedélyeztetési feladatok elvégzése, amelynek köszönhetően folytatódhat a meder árvízvédelmi rendezése, kotrása. Beszereztek kotró-rakodó gépet is, amellyel az önkormányzat megvalósítja a Bán-patak mederrendezési munkáit és a meder tisztán tartását, a település csapadékelvezetésének fejlesztését, a kialakuló belvizek biztonságos elvezetését. Ugyancsak beszereztek a feladatok megfelelő logisztikai végrehajtásához, az anyagok mozgatásához és a személyek szállításához szükséges gépjárművet, valamint kialakították az önkormányzat saját árvízvédelmi raktárát a szükséges felszerelési tárgyakkal.

A projektnek köszönhetően Bánhorváti önkormányzatának sikerült sok olyan felújítási, beszerzési feladatot megvalósítani, amely a jövőben esetlegesen előforduló nagy esőzések okozta természeti katasztrófák megelőzése és sikeres kezelése érdekében szükséges lehet.

ÉM


Tények

  • A projekt összköltsége: 284 012 940 forint.
  • A támogatás aránya: 85 százalék.
  • A projektgazda: Bánhorváti község önkormányzata.
  • Szakmai partner: ÉRV ZRt.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában