Helyi közélet

2017.05.28. 19:44

Kis múzeum nagy díja Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi PIM Kazinczy Múzeuma lett az Év Múzeuma.

Sátoraljaújhely - A sátoraljaújhelyi PIM Kazinczy Múzeuma lett az Év Múzeuma.

Néhány napja vehette át Budapesten az Év Múzeuma 2016 díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kazinczy Múzeuma. Az ez alkalomból kapott emléktáblát szerdán avatták fel a sátoraljaújhelyi múzeumban.

Önmagához képest

– Az Év Múzeuma pályázatban – amelyet 1997 óta írnak ki – a múzeumok önmagukhoz mért fejlődését vizsgálják meg az elmúlt két évben – mondta a sátoraljaújhelyi ünnepségen Ringer István, a Kazinczy Múzeum igazgatója. – Ezért volt esélyünk a sikerre, hiszen a nagy múzeumokkal semmilyen tekintetben nem vehetjük fel a versenyt. Kaptunk egy oklevelet, egy táblát és egy olyan pénzdíjat, ami a mi életünkben jelentős. Ezt a pénzjutalmat csak szakmai munkához használhatjuk fel.

– A lehetőségeinkhez mérten eddig is próbáltunk jó kapcsolatot kiépíteni az anyamúzeummal és az újhelyi intézménnyel is – mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Jó időszakban kapta a múzeum a díjat. A város a szórakoztató és aktív turizmus irányába indult el, de emellett az idelátogatóknak jelentős kulturális értékeket is tudunk mutatni, ezek egyike a Kazinczy Múzeum.

– Sokak számára lehet biztatás arra, hogy egy ilyen méretű, ennyi munkatárssal működő intézmény is lehet az Év Múzeuma – mondta Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi igazgatója.

– Óriási dolognak tartom, ha bárhol az országban ki lehet építeni az együttműködés rendszerét. A példák azt igazolják, ott születnek nagy eredmények, ahol ezekben az együttműködésekben a résztvevők az egyéni érdekeiken felülemelkedve tudnak együtt dolgozni. Ennek kiemelkedő példája az, ahogy a sátoraljaújhelyi város vezetése és az újhelyi múzeum együtt tud dolgozni – mondta Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában