Helyi közélet

2017.05.18. 15:06

Kétmilliárd a felzárkóztatásra

Cigánd - Az öt leghátrányosabb helyzetű járás a „Végtelen lehetőség” programban­­.

Cigánd - Az öt leghátrányosabb helyzetű járás a „Végtelen lehetőség” programban­­.

„Olyan területeken igyekszünk számot adni a tevékenységünkről, ahol már lezajlott programok hitelesítik a mondatainkat” – mondta Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Cigándon, a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központjában, ahol egy, a leghátrányosabb járásokat célzó kétmilliárd forintos felzárkóztatási programot is bejelentett.

Végtelen lehetőség

– A kormány 2011-ben hitet tett amellett, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő térségeket fel kell zárkóztatni – mondta Czibere Károly. – Ennek a programnak itt, Cigándon is már szemmel látható eredményei vannak. A szegénységi mutatók az országban az elmúlt három évben folyamatosan javulnak. Azt tapasztaltuk, a felzárkóztatási programok ott voltak sikeresek, ahol működött a jelenlét. Azt láttuk, nincs uniformizált megoldás. Minden település más, minden régió társadalma más. Csak akkor lehetünk sikeresek a felzárkóztatásban, ha közel megyünk a családokhoz. Ezért hirdetjük most meg kétmilliárd forintos összeggel a Végtelen lehetőség programot, amely az öt leghátrányosabb helyzetben lévő járást, a cigándit, a kunhegyesit, a sellyeit, a baktalórántházit és a göncit célozza meg. Mind az öt járásban 400-400 millió forintra pályázhatnak egyházi és civil karitatív szervezetek július 1-től. Azért ezek a szervezetek pályázhatnak, mert ők gyorsan és rugalmasan tudnak reagálni az időközben felmerülő igényekre.

– Abaúj és Zemplén ország­gyűlési képviselőjeként csak köszönetet tudok mondani azért, hogy ezt a programot ebbe a régióba is elhozták – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Abaúj és Zemplén olyan terhet cipel magával, amelyet eddig minden kormány megpróbált megoldani. Ezzel a lehetőséggel újabb esély nyílik a Gönci és a Cigándi járás előtt, hogy a hátrányos helyzetben élők elinduljanak a felemelkedés útján.

– Nagyon sok ember nagyon sokat dolgozott azért, hogy ez a ház, ahol most vagyunk, ne csak létrejöjjön, de működjön is – mondta Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Három szolgáltatóház működik Cigándon, és az évek során sikerült meggyőzni az embereket, hogy itt segíteni szeretnénk rajtuk. Havi szinten egy-egy ház szolgáltatásait 200 alkalommal veszik igénybe, és a most induló programmal újabb lehetőségek nyílhatnak az itt élők számára.

Farkas Félix, az Ország­gyűlés roma nemzetiségi szószólója elmondta, a roma közösség és a kormány már felismerte, a jelenünk és a jövőnk is közös ebben az országban, amikor 2011-ben közösen kidolgozták a roma stratégiát. Barna Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ehhez hozzá­tette, ennek a stratégiának jelenleg már kézzelfogható eredményei is vannak.

A Végtelen lehetőség

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Végtelen lehetőség – Kísérleti program a leginkább elmaradott járások területi felzárkózása érdekében” című felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2.000.000.000 forint. Támogatást igénylő olyan civil és/vagy egyházi szervezet és/vagy egyházi jogi személy lehet, amely az utóbbi 5 évben részt vett központi államigazgatási szervvel közös uniós vagy hazai forrásból megvalósult program megvalósításában. A támogatási kérelmek benyújtására 2017. július 1. napjától 2017. szeptember 29. napjáig van lehetőség.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában