Helyi közélet

2017.05.10. 08:39

Érettségi - A fő kulcs: végig tanulj, ember!

Miskolc - A matematikaírás­belikkel folytatódtak az érettségi vizsgák kedden országszerte. Mi a Hermanban jártunk.

Miskolc - A matematikaírás­belikkel folytatódtak az érettségi vizsgák kedden országszerte. Mi a Hermanban jártunk.

A diákok emelt és középszinten adtak számot tudásukról. Erdős Viktor az elsők között végzett.

– Annyira nem voltak nehezek a feladatok. Volt ugyan egy-kettő, ami megerőltetőbb volt, és időigényesebb, de nem volt nehéz – válaszolja a Miskolci Herman Ottó Gimnázium végzőse. – Sokkal jobban megszerettem amúgy a Hermanban a matekot, mint általánosban szerettem. Nagyon jó tanárunk volt Juhász Attila személyében, aki nem titok, az egyik kedvenc tanárom. A hangulatos órák mellett meg is tanultuk a matekot. Átadta azt a tudást, ami az érettségihez szükséges volt.

– A Hermanban kétféle matematikadolgozatot írtak középszinten is, hiszen akik angolul vagy spanyolul tanulták a matematikát, ők hasonló nehézségűt, de másik dolgozatot írtak – ezt már Dudás Imre, a Herman igazgatóhelyettese mondja, akitől megtudjuk még, hogy a gimnázium emelt szintű vizsgaközpont is, ezért három tanteremben emelt szintű matekérettségit írtak. Számokban ez úgy nézett ki, hogy középszinten magyarul 100-an, angolul 10-en, spanyolul 16-an, míg emelt szinten 26 diák írt matematikaérettségit.

A matek nálam számít, mert felvételi tan­tárgyam. Orosz Máté

Orosz Máté szerint „egyszerűbb volt” az idei matek­érettségi. Azért, mert a választható feladatokba sikerült a nehezebb feladatokat pakolni – vélte.

– Kicsit hamarabb jöttem ki, aminek az az oka, hogy könnyebbnek tűnt – derül ki. – A matek nálam számít, mert felvételi tantárgyam, ezért az elmúlt négy évben igyekeztem odafigyeli. Az egésznek a fő kulcsa, hogy végig tanuljon az ember, és végig figyeljen oda.

Nagy Viktória szereti a matekot. Ezt ő mondja: úgy érzi, közel áll hozzá.

– Egy matekérettségi nem könnyű, de ez megoldható volt. Amúgy nehezebbre számítottam – mondja már megkönnyebbülve. – Csoki, szőlőcukor, sok folyadék: ez is kellett a mai naphoz.

– Jól ment! Lehet, hogy azért is, mert négy évig emelten tanultam, és „csak közepeztem” – feleli Soós Bernadett. – Nem hiszem, hogy az idei matekérettségi könnyebb lenne a korábbi évekhez képest, szerintem annyi történt, hogy nehezebb feladatokat gyakoroltunk. Hogy miért fontos a matek? Egy alapvető logikai készséget el kell sajátítani, és sok munkahelyen szükség is van rá.


Érettségi - Matematika: tanárok és diákok szerint is teljesíthetőek voltak a feladatok

Teljesíthető, nem különösebben nehéz feladatok szerepeltek az idei matematika írásbeli érettségi vizsgákon az MTI-nek nyilatkozók szerint.

Érettségi - Szövegértés: „Ennyi idő alatt?”

Hétfőn magyarból írásbeliztek az érettségiző diákok. A matektól jobban félnek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában