Helyi közélet

2017.05.17. 08:50

El nem tűnt, de kevesebb lett - Szemétszedés Lyukóvölgyben

Miskolc - Szemétszedés: öt helyszínen szedték az önkéntesek a lyukó­völgyi szemetet.

Miskolc - Szemétszedés: öt helyszínen szedték az önkéntesek a lyukó­völgyi szemetet.

Az elmúlt hetekben többször hirdettek szemétszedést a Lyukóvölgybe, de az időjárás miatt mindig el kellett halasztani. Kedden végre minden kedvezett, sütött a nap, érkeztek az önkéntesek, és szemét is akadt, bőven. Főleg használt pelenkák, üdítőspalackok, dobozok kerültek a konténerekbe, de kidobott kávéfőző, kabát is akadt.

Igazából nem is szemétszedés, hanem illegális szemétlerakók felszámolása lett az akcióból, amit a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a terület önkormányzati képviselője, Deák-Bárdos Mihály hirdetett meg.

– Nap mint nap körbejárom a területet, összeszedem a szemetet, a buszmegállók környékén is – mondta Rendes József, aki jelenleg közmunkás, de kedden önkéntesként jelentkezett a szemétszedésre. – Sok munka van, de nem csak a helyiek szemetelnek, a városból is idehordják a szemetet. Sötétedés után kirakják az autókból az útszélére, vagy a telektulajdonosok bedobják a bokrokba. Az is jobb lenne, ha a kuka mellé tennék, mert a bokrok közt nem vesszük észre.

Józsefet arról is kérdeztük, hol dolgozott korábban. „Ha én azt elkezdeném sorolni…szerszámkovács a szakmám, de a kohászat megszűnt, már sokan azt sem tudják, mi volt az. De elvégeztem a szobafestőit, szárazépítőt…” – sorolta.

Máséhoz nem

35 éve élek a Lyukóban, de sokszor szégyellem, hogy lyukósi vagyok, amint kimondom, érzem, az emberek lenéznek – panaszkodott.

– Nagyrészt igazuk van. De nem így nézett ki régen a Lyukó, szép telkek voltak. De széthordtak mindent. Miért? Egyrészt a szegénység miatt, de ez nem indok, én is szegény vagyok, de máséhoz nem nyúlnék. Sokakat viszont nem érdekel, mi meg megisszuk a levét…

Amíg az önkéntesek a szemetet szedték, a máltaiak 15 kiló kenyérből készítettek szendvicset nekik, kávét, frissítőt. A munkában ugyanis részt vettek a MESZEGYI munkatársai is. Nekik jutott az egyik legkeményebb terület, csupa használt pelenka, az esőtől átázva. Egyikük csak attól félt, patkány ki ne ugorjon a szeméthalomból.

Ha patkányt nem is, de bogarat láttunk bőven. Ez már nem zavarta őket, gyakorlott önkéntesek, a számozott utcákon is dolgoztak már. Bár az kisebb terület, az ott élők jobban összeverődtek segíteni, a Lyukóvölgyben ez nehezebben ment.

A példamutatás is cél

Miért szedik más szemetét? – próbáltunk többször rákérdezni az önkénteseknél. Főleg ott, ahol a helyiek közül csak ketten gondolták úgy, beállnak a szemétszedésbe. A MESZEGYI munkatársainak kérdésünkre az volt a válaszuk, hogy önkéntes munkájukkal példát mutatnak a lakóknak, azt érzik majd, ha valaki összeszedi helyettük a szemetet, nekik is meg kell tenniük.


Építési hulladék, ruhák és használt pelenka borította a miskolci erdőt

A Csermőkén tartotta legújabb akcióját a Miskolci Erdőmentők csapata.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában