Helyi közélet

2017.05.28. 19:53

Beszámoltak Encsen a tapasztalatokról

Encs - Uniós források segítségével sikerül arzén-, vas-, mangán- és ammóniamentesíteni az ivóvizet.

Encs - Uniós források segítségével sikerül arzén-, vas-, mangán- és ammóniamentesíteni az ivóvizet.

Az Észak-Magyarországon élő emberek egészséges ivóvizének biztosítása céljából indított évekkel ezelőtt projektet a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás. Hétfőn az Encs kistérségi rendszer környező településeinek vízminőség-javítása megnevezésű alprojektről tartottak beszámolót a Borsodvíz Zrt. munkatársai, valamint a kivitelező.

Kiss Attila projektvezető lapunknak elmondta: a teljes projekt tulajdonképpen 81 társult önkormányzat beruházása. Ennek nemcsak a Borsodvíz Zrt. szolgáltatási területén lévő települések a tagjai, hanem zempléni települések is. A projekt teljes beruházási értéke nettó 7,1 milliárd forint, a forrást egy KEOP-os, majd egy KEHOP-os uniós fejlesztés biztosította. Célja a vízminőség javítása annak érdekében, hogy az észak-magyarországi települések is megfeleljenek az uniós elvárásoknak és az ivóvíz minőségére vonatkozó kormányrendeletnek. A fő feladat a víz arzén-, vas-, mangán- és ammóniamentesítése volt.

Próbaüzem

A projekt első szakasza 2015-ben, a második az idén zárult. Ennek egyik alprojektje volt az Encs és térsége vízminőségének javítása. Az encsi kistérség vízellátó rendszeréhez még 9 település csatlakozott: Fulókércs, Fáj, Litka, Hernádbűd, Pere, Alsógagy, Felsőgagy, Csenyéte, Gagyapáti. Ezekhez új vízvezetéket építettek az encsi vízműtől, és most már kiváló minőségű ivóvízhez jutnak az itt élők is, mondta Kiss Attila. A próbaüzem tavaly augusztusban indult, ami télen lezárult. Hétfőn ennek tapasztalatairól számolt be Encsen Kiss Attila projektvezető, Lovász Gyula kivitelező és Hideg Lóránt, a Borsodvíz Zrt. műszaki osztályvezetője.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában