Helyi közélet

2017.05.28. 11:12

Bartók Plusz Operafesztivál: Mátyássy Szabolcs: Scævola

Miskolc - Az opera a bátor és állhatatos, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola történetét mutatja be.

Miskolc - Az opera a bátor és állhatatos, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola történetét mutatja be.

„Az opera nagyon is élő műfaj, csak el kell hitetni a nézőkkel, hogy nem a szűk kiváltságosok ügye” – mondja Mátyássy Szabolcs zeneszerző, a fesztivál operaíró versenyének győztese.

A Scævola című nyertes opera ősbemutatójának június 21-én, szerdán este a Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínháza ad otthont.

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciójában létrejövő előadás rendezője Almási-Tóth András. Az opera alapja egy régi római legenda, a várost a bátorságával és állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története.

Erős, hősies gesztus

„Nekem pedig rögtön megtetszett ez a bizonyos tűzbe tett kéz motívum, vagyis hogy valakinek olyan erős az elhivatottsága, a hite, hogy nincs az a fájdalom, amely le tudná őt győzni. Ez egy nagyon erős, hősies gesztus, amit fel is használtunk: nagyjából ennyi, illetve az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzet maradt meg az alaptörténetből” – vallja a zeneszerző.

Könnyedebb muzsika

– Zeneileg pedig azt szerettem volna bizonyítani, hogy a kortárs zene nem feltétlenül valami nehezen értelmezhető, nehezen kódolható zenét jelenthet, hanem esetleg könnyebben befogadható muzsikát is – egyáltalán nem leegyszerűsített módon.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában