Helyi közélet

2017.05.13. 18:13

A legfőbb a gyermek! Akkor miért verjük?

Miskolc - A gyermekbántalmazás volt a témája a MAB székházában tartott konferenciának.

Miskolc - A gyermekbántalmazás volt a témája a MAB székházában tartott konferenciának.

Gyerekbántalmazásnak nevezzük, ha valaki sérülést, fájdalmat okoz egy gyermeknek, vagy ha a gyermek sérelmére elkövetett cselekményt – noha tud róla, vagy szemtanúja – nem akadályozza meg, illetve nem jelenti. A gyermeket bántalmazás érheti családon belül, illetve családon kívül. A szakemberek valahogy így határozzák meg a gyermekbántalmazás fogalmát. A gyermekbántalmazás magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi ross­z bánásmódot, a szexuális visszaélést, az elhanyagolást vagy hanyag bánásmódot, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, amely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, a bizalmon vagy a hatalmon alapul.

Nagyon fontos!

Mindez témája volt a Pelczné dr. Gáll Ildikó elnökölte Miskolci Gráciák Egyesülete és a Miskolci Egyetem dr. Kiss-Tóth Emőke dékán által irányított Egészségügyi Kara rendezésében megtartott Gyermekbántalmazás című konferenciának. A két vezető megnyitószavaiban a téma rendkívüli fontosságára és aktualitására hívta fel a figyelmet. Olyan témáról van szó – emelték ki –, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Lélekbe zárt fájdalom

A felkért szakértők előadásai is lényegbevágóak voltak. Lélekbe zárt fájdalom – Balog Beáta klinikai szakpszichológus ezzel a címmel értekezett. Dr. Kiss Ákos Levente gyermeksebész pedig feltette a kérdést: A legfőbb érték a gyermek! Akkor miért verjük? Dr. Schmidt Ildikó, gyermekradiológus a gyermekbántalmazás aktuális kérdéseit vette sorra, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, Zempléni Családokért Alapítvány Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata klinikai szakpszichológusa, Molnár Marianna A fizikailag bántalmazott gyermek az oktatási és gyermekjóléti rendszerben címmel tartott előadást.

A gyermekbántalmazás gyámügyi vonatkozásait dr. Sáfrányné dr. Vörösváry Ildikó jogász taglalta, míg a gyermekbántalmazás büntetőjogi felelősségéről Csemáné dr. Váradi Erika docens, dékánhelyettes beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában