Helyi közélet

2017.05.30. 13:51

A komlóskai táj szeretete élteti

Komlóska - A hegyaljai Komlóskára került az Év Fiatal Gazdája díj.

Komlóska - A hegyaljai Komlóskára került az Év Fiatal Gazdája díj.

A komlóskai ifj. Haluska István lett az Év Fiatal Gazdája 2016-ban.

Szüleim tősgyökeres komlóskaiak, ruszin anyanyelvvel. ifj. Haluska István

Minden helyhez köti

– Szüleim tősgyökeres komlóskaiak, ruszin anyanyelvvel, amely anyanyelvet az anyakönyvi kivonatomban szlovákként jegyeztek be – mondja ifj. Haluska István.

– A komlóskai táj szépsége, ennek szeretete, tisztelete kapcsán végeztem el a Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskolát. Még középiskolai tanulmányaim utolsó évében ismerkedtem meg egy helyi tavaszköszöntő tábortűz alkalmával mára már kedves feleségemmel, Katona Ibolya Veronikával. A középiskolai tanulmányi évek nyári gyakorlatát és minden szabad­időmet a már Tölgyesbérc Erdőgazdasági Szövetkezetnél töltöttem Szabó Feri bácsi mellett Komlóskán. Így a technikusi minősítő vizsga után rögtön jelentkeztem és felvételt is nyertem mint fizikai állományú dolgozó. Feladatkörömbe az erdőnevelési és -ápolási munkák végzése, a fakitermelési munkák minden nemű feladatainak ellátása tartozott. Ezzel párhuzamban végeztem el a Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Tájgazdálkodási Mérnök szakát Környezetgazdálkodó szakirányon. Eközben 2004 nyarán segéderdész munkakörbe kerültem. Huszonharmadik életévemben, 2005 májusában a szövetkezeti közgyűlésen a szövetkezet elnökének választottak. Innentől mint szövetkezeti elnök és szakirányító erdész dolgozom. Munkám során egy közel 200 tagból álló, 260 hektáron gazdálkodó, szerény anyagi helyzettel bíró kis gazdaság üzemvezetési és szakirányítási feladatait kaptam meg. Munkám során igyekeztem példaértékű gazdaságot kovácsolni, sok esetben pályázatok igénybevételével, lépésről lépésre haladva fejleszteni. Újabb területeket bevonva gyepgazdálkodásba kezdtünk. Ennek kapcsán egy európai értékű védett gyepet mentettünk Komlóskán, a Zempléni Tájvédelmi Körzet működési területén.

Saját lábon állva

– 2010-ben a családi földterületeket egyesítve és kiegészítve gyepgazdálkodásba kezdtem. Mint jó tokaj-hegyaljai, szőlőtermesztéssel és karácsonyfa-termesztéssel is foglalkozunk. 2015-ben feleségemmel juhtenyésztésbe kezdtünk, melynek szálastakarmányát is magunk termeljük meg. Mivel az agrár ágazat ezen szegmensével is foglalkozunk, a gazdáknak folyamatosan segítséget nyújtok a gazdálkodásban és az erre épülő támogatási rendszer értelmezésében, lehívásában. 2012-ben egy „LEA­DER, Helyi Termék Feldolgozásának Ösztönzése” pályázat keretén belül családommal egy szörp- és natúrlé-gyártó üzem megvalósításába kezdtünk a településen. Célunk egy rostos, tartósítószertől és adalék­anyagoktól mentes termékcsalád elkészítése. Eredményül 2015 őszén megkezdtük a helyi gazdáknál termelt és vadon termő gyümölcsökből készült termékek gyártását. Ezen feladat elvégzéséhez szükséges élelmiszeripari végzettséget megszereztem, így családommal végezhetjük és végezzük a termelést, ahol gyermekeim jelenleg még csak „kóstolóként” vannak jelen.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában