Helyi közélet

2017.04.17. 11:45

Vízen a szeretet virágai

Miskolc, Köröm - Miskolcon az összefogás és a romák felzárkózása volt a fő téma a roma kultúra világnapján.

Miskolc, Köröm - Miskolcon az összefogás és a romák felzárkózása volt a fő téma a roma kultúra világnapján.

Megyénk több településen is ünnepséget és kulturális programokat rendeztek a közelmúltban a romák világnapja és a roma kultúra világnapja alkalmából.

Híres romák fala

Miskolcon két kiállítás megnyitójával kezdődött az emlékezés, mondta el lapunknak Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A nemzetiségi önkormányzat irodájában száz, roma emberekről készült fotó került a „Híres romák” elnevezésű falra. A másik kiállítás pedig a roma közösségekhez köthető, hagyományos mesterségeket mutatja be, szintén fotókon keresztül.

Ezt követően folytatódtak a kulturális programok: zene, tánc, versek, és egy 20 perces videó, amely a roma kultúra világnapja alkalmából készült.

A résztvevők ezután Sára Sándor lírai hangvételű dokumentumfilmjét tekinthették meg, mely a ’60-as években készült, és arról szól, hogy milyen romának lenni Magyarországon. A film után kerekasztal-beszélgetés zárta a programokat.

Váradi Gábor kiemelte: a nap hangsúlyos témája volt az összefogás, és azoknak a közös, társadalmi minimumoknak a meghatározása, mely a romák felzárkózását és integrálását segítené; politikai és civil részről egyaránt.

Körömben is ünnepeltek

Köröm községben is színes programokkal ünnepelték a világnapot a települési önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Délelőtt tizenkét magyarországi cigány festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. Délután a szeretet virágait és koszorúit bocsátották vízre a körömi kompnál. (A világ sok helyén szokás, hogy a cigány közösségek egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre.) Ezt követte az ünnepélyes megnyitó, majd kulturális programok szórakoztatták a résztvevőket. Felléptek a település iskolájának és óvodájának növendékei, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola diákjai, majd különböző roma zenekarok. A sztárvendég Gáspár László előadóművész volt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában