Helyi közélet

2017.04.21. 13:58

Robotverseny a Kandóban - Összeálltak, mint két kicsi LEGO, versenyezni

Miskolc - LEGO-robot-programozási versenyt rendeztek csütörtökön a Kandó Kálmán Szakgimnáziumban. Mi is megnéztük.

Miskolc - LEGO-robot-programozási versenyt rendeztek csütörtökön a Kandó Kálmán Szakgimnáziumban. Mi is megnéztük.

Ez egy LEGO-robot-verseny, melyet második éve rendezünk meg, és immár nemcsak iskolánk tanulóinak, hanem más iskoláknak is, sőt általános iskolák is neveztek – avat be az egyik szervező, Deák Csaba informatikatanár, aki elsősorban programozási tárgyakat tanít.

Mint megtudtuk: a robotok önállóan működnek, semmilyen külső távirányítás nincsen, saját programjuk alapján végzik a feladataikat.– Ebben a teremben a szumófeladat van – mutatja –, ami abból áll, hogy egy korong alakú pályán van két robot, melyek egymással küzdenek, és az a feladatuk, hogy letolják a másikat a pályáról.

– Nagyon jó eszköz a LEGO az oktatásra. Ez egy olyan feladat, melyre előzetesen kellett készülni, tehát nemcsak most mérettetnek meg a gyerekek, hanem már sokat dolgoztak a programokon. Konstrukciókat építettek, tesztelték őket, stratégiát választottak – mondja Deák Csaba. – Ráadásul itt is helyt kell állni, mert egyes információkat most kaptak meg, sokrétű a feladat.

A viadal – melyre összesen 12 csapat jelentkezett – két versenyszámból áll: a labirintusból és a már említett szumóból. Volt, aki csak az egyikben indult, volt, aki mindkettőben. Az a fő nyertes persze, aki mindkettőben elől végez.

– Ezekre a feladatokra órán kívül, délután készültek a gyerekek a mentoruk segítségével, csak a játék öröméért – jegyzi meg.

Az 5. osztályos Kádár Gergő, a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola tanulója örömmel nyilatkozik a DNLK01 nevezetű csapat tagjaként.

– Hárman neveztünk, de én mint kisegítő vagyok most, mint szerelő, amolyan mindenes – derül ki. – A verseny előtt egy héttel kezdtünk felkészülni, ezen a héten mindennap gyakoroltunk. Jól állunk, lehet, hogy továbbjutunk. Az elem lemerült folyamatosan, de kaptunk egy aksit, így már jó.

Kovács Martin Edelényből érkezett, a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola tanulója a Robo Mix fantázianevű csapattal próbál szerencsét. Ez az első ilyen versenyük, és az első forduló hibáit javítja éppen egy laptop előtt.

– A fordulatszámot javítom. Azt, hogy hány fokot forduljon, mert azzal még mindig problémám van – magyarázza. – De tesztelgetünk, és megfigyeléseket is tartunk.

A Kandó Kálmán Szakgimnázium informatikai munkaközösségének vezetőjének, Kiss Rolandnak azért kedves ez a verseny, mert nagyon szereti a programozást. Az is kiderül, hogy gyerekkorában szeretett legózni, amit a fiaival mai napig szívesen űz.

– Az iskolánkban is ezzel vezetjük be a programozás világába a diákokat, mert ezt látják, kipróbálhatják – hangsúlyozza. – Jó kis motiváció ahhoz, hogy tovább fejlődjenek később a programozás világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában