2017.04.16. 12:28
Nyuszik kedvencéből sült a torta
Miskolc - A sonka és tojás mellett jól mutat az ünnepi asztalon.
Miskolc - A sonka és tojás mellett jól mutat az ünnepi asztalon.
Az elegáns répatorta már az asztal közepén várt minket. Tetején csokitojások, marcipán répa és némi zöld fondant ráreszelve, mintha fű lenne. Igazi tavaszi sütemény: friss, könnyű, ízletes. Na és persze gyönyörű. Pedig csak úgy összedobta Sebők Erzsébet, legalábbis ő így fogalmazott, amikor rácsodálkoztunk a tortára. Kedden ugyanis arra kértük az amatőr cukrászt, hogy készítsen valami húsvétit. Szívesen vállalta, és a hagyományos sonka-tojás kombó helyett egy répatortát álmodott meg – és készített el – olvasóinknak.
A díszítéshez is csak némi kreativitásra van szükség.” Sebők Erzsébet
Könnyű összeállítani
Igaz, a kóstolásból pont olvasóinkat hagytuk ki, de ennek oka, a szerkesztőségnek ajándékozott torta bőven lapzártánk előtt elfogyott. Nem véletlenül, ezért is ajánljuk jó szívvel mindenkinek, hogy lepje meg családját ezzel a kiváló édességgel. Ráadásul a húsvéti asztal közepén is jól mutat ez az ünnepre hangolt répatorta.
– Nem kell megijedni, könnyű összeállítani a tésztáját, a krémet, és a díszítéshez is csak némi kreativitásra van szükség – mondta Erzsébet. – Én színes csokipasztillából formába öntöttem tojásokat, de ezt el lehet hagyni, bolti csokitojás vagy csokinyúl is megteszi. Marcipánt vagy fondant pedig lehet sajtreszelőn ráreszelni, hogy fűhatása legyen.
Erzsébet elárulta, amikor elkezdett a sütéssel foglalkozni, eleinte minden eszközt megvett, amire azt hitte, fontos, szükséges lehet a díszítéshez. Ezek nagy része ma már a szekrényben, dobozokban áll, mert rájött, a konyhában vannak olyan eszközök, amiket egy kis kreativitással lehet használni a cukrászatban is.
Erzsébet egyébként is szeret kísérletezni. Ezt a húsvéti répatortát is így sikerült összeállítania. Az alapreceptet Dugas Erika alkotó galériájában kapta.
Nagyon finom és szép
„Érdekel a festészet, ezért beiratkoztam a galériába. Jó kis közösség jött össze, ahol recepteket is cserélünk. Én alapvetően nem szeretem a répatortát, de egyik alkotótársam egyszer hozott egyet, ami nagyon ízlett. Azóta több receptet kipróbáltam, de igazából ez vált be. Picit kiegészítettem, a tésztájába csokipasztillát is teszek. Illetve nem sima tortaformában sütöm, mert annyira sűrű a tésztája, hogy abban nem sülne át. Inkább kuglóf formába teszem a tésztát, így könnyebben megsül, jobban átjárja a hő” – sorolta.
– Nem csak díszíteni egyszerű, elkészíteni is, hiszen bögrés recept, nem kell méregetni – tette hozzá. – Viszont nagyon finom és szép. Húsvétra a családnak is ezt készítettem, és az unokák is nagyon szeretik. Nem mellesleg a sonka és a tojás mellett jól mutat az ünnepi asztalon.
A répatorta receptje
Hozzávalók: (2,5 dl-es bögre)
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral félhabosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, ezzel teljesen kikeverjük. Majd ehhez hozzákeverjük a szárazanyagokat. De a szódabikarbónát és a sütőport a liszthez adjuk. A tésztát a sütőformába öntjük, először 180 fokon tíz percig sütjük, hogy a tésztát felhúzza a meleg, majd lejjebb vesszük, és 45–50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Fontos, ne nyitogassuk a sütőt!
Közben a krémet elkészítjük: a mascarponét kikeverjük a felolvasztott, kihűtött fehér csokival. A tejszínt felverjük, belekeverjük a krémbe, bele a vanília, kicsi citromlé. Majd megkenjük a kihűlt tortalapokat.