Helyi közélet

2017.04.23. 16:04

Nem hagyják magukra a miskolci édesanyákat

Miskolc - Ha nincs nagymama vagy más segítség, mennek az önkéntesek.

Miskolc - Ha nincs nagymama vagy más segítség, mennek az önkéntesek.

Horváth Györgyné ötszörös nagymama, és a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány önkéntese. Lapunknak elmesélte: unokái már felnőttek, egyedül él, és úgy érezte, hogy szívesen tenne valami hasznosat másokért. Ezért jelentkezett az alapítvány képzésére, és így lett belőle „pótnagymama”. Olyan édesanyáknak segít, akiknek legalább egy, iskoláskorúnál fiatalabb gyermeke is van.

Együtt vásárolnak

De nem bébiszitter-szolgálatról van szó, hanem egészen másról, hangsúlyozta Horváth Györgyné. Az alapítvány önkéntesei hetente egy-két alkalommal 2-3 órára látogatják meg az édesanyákat. Főleg abban segítenek, hogy amíg az anya házimunkát végez, ügyeket intéz vagy például elmegy a baba-mama klubba, vigyáznak, játszanak a gyermekével. De olyanra is van példa, hogy elmennek együtt bevásárolni vagy az orvoshoz, hiszen ilyenkor is vigyáznia kell valakinek a kicsikre. Máskor a főzésben segítenek az önkéntesek, vagy a sérült gyermek gondozásában.

– Én az első alkalommal egy olyan édesanyának segítettem, akinek koraszülött gyermeke volt. Neki támogatásra, biztatásra volt szüksége, hogy jól csinálja-e azt, amit csinál. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. A pótnagymamaság rengeteg energiát, kedvességet, szeretetet ad, és újra fiatalnak érzem tőle magam – fogalmaz Horváth Györgyné.

Az öt éve alakult Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány pénteken projektnyitó konferenciát tartott az Ifjúsági és Szabadidő Házban. A rendezvény előtt az alapítvány vezetője, Oláhné Lajtos Julianna lapunknak elmondta: jelenleg 16 önkéntesük van és 5 családnak segítenek. A segítség körülbelül fél évig tart. Az alapítvány elérhető az interneten, de ott vannak nagyon sok családi rendezvényen is, ahol szórólapokat osztanak. Mint mondta: nagy szükség van a munkájukra, hiszen sok édesanyának nincs semmilyen segítsége, a nagyszülők messze élnek. Az önkéntesek tapasztalataikat, ismereteiket is átadják a fiatal anyáknak.


Fontos témákról volt szó

A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány (ami egyébként az országos alapítvány miskolci szervezete) tegnapi konferenciáján szó volt az egyszülős családokról és az őket érintő nehézségekről. A láthatatlan családi munkáról, a gyermek–szülő kapcsolatban meglévő kommunikációról, valamint az Otthon Segítünk Alapítvány munkájáról is.

A konferencia ideje alatt a részt vevő szülők gyermekeit kézműves játszóház és számos egyéb gyermekbarát program várta, az alapítvány önkénteseinek felügyelete mellett. Az alapítvány elérhetőségei: www.otthonsegitunk.hu, [email protected], 30/905-8113.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában