Helyi közélet

2017.04.29. 08:43

Megtudtuk, mire költenek a miskolci képviselők

<p style="text-align: left;">Miskolc - Egy év, és egy új jegyző kellett ahhoz, hogy megkapjuk a közérdekű adatokat.

Miskolc - Egy év, és egy új jegyző kellett ahhoz, hogy megkapjuk a közérdekű adatokat.

Közérdekű adatkérését teljesítem. Ez állt abban a levélben, amit a napokban kaptunk dr. Alakszai Zoltán jegyzőtől. A levél mellé pedig több dokumentumot is csatolt, amikből tételesen kiolvasható, hogy Miskolc önkormányzati képviselői tavaly és tavalyelőtt mire költötték működési, illetve fejlesztési célú választókerületi alapjukat. (Az előbbi összege 2,5 millió forint, az utóbbi 12 millió forint. – A szerk.) Erre a csatolmányra több mint egy évet kellett várnunk, hiszen dr. Csiszár Miklós, a város korábbi jegyzője többször elutasította kérésünket, arra hivatkozva, hogy képviselőkre lebontva nincs ilyen összesítésük. Ez persze akkor sem tűnt jogszerűnek, hiszen akkor mi alapján ellenőrzik, ki mennyit költött a költségvetésből kapott pénzből.

Kötelesek kiadni

Lapunk többször is a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ahol az elmúlt év végén megállapították, az önkormányzat köteles kiadni a kért közérdekű adatot. Ennek ellenére dr. Csiszár Miklós levelében újra megtagadta a kiadást. Az áprilisi testületi ülésen azonban egy ellenzéki képviselő felvetésére dr. Alakszai Zoltán elmondta: mivel a választókerületi alaphoz közpénzt használnak fel a képviselők, ezért ez természetesen nyilvános. Kijelentette azt is, ha megfelelő kérdés érkezik hozzá, kiadja a listát, de eddig még nem kapott ilyen kérdést. Nos, mi azonnal elküldtük igénylésünket, és megérkezett a lista.

Az, hogy elsőre nem adja ki az önkormányzat ezt a fajta közérdekű adatot, nem egyedi eset, hiszen 2014-ben is több mint féléves huzavona után – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása segítségével – jutottunk a képviselői alapok felhasználásáról szóló listához. Akkor azt is sikerült elérnünk, hogy a város honlapjára kikerüljenek ezek az adatok.

Játszóterek és…

A 2015-ös listát böngészve kiderül, hogy a kormánypárti önkormányzati képviselők átlagban egymillió forintot fordítottak a Salkaházi programra fejlesztési alapjukból. Ezenkívül jutott játszóterek felújítására, társasházak konténertárolóinak kiépítésére, közvilágításra, járdajavításra. Volt olyan képviselő, aki bölcsődének vásárolt játékokat, vagy éppen a polgárőrséget támogatta, de költöttek díszkivilágításra is a városatyák.

Részletesebben a későbbiekben közöljük az önkormányzati képviselők költéseit.

ÉM-NSZR


Miért titkos, mennyit költ a képviselő?

Miskolc - A jegyző továbbra is állítja, nincs olyan adat, ami van.

 

Van adat, nincs adat: továbbra is tart a hivatali bújócska Miskolcon

Miskolc - „A közérdekű adatkérését az igényelt adatok tekintetében elutasítom” – áll abban a levélben, amit még februárban kaptunk Miskolc jegyzőjétől, dr. Csiszár Miklóstól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában