Helyi közélet

2017.04.18. 19:28

Lona sikertörténete: elköszönt az évtizedek óta tartó asztmától

Miskolc - „Napról napra szembesülök vele, hogy nincs fontosabb az életünkben, mint hogy helyesen vegyük a levegőt.”

Miskolc - „Napról napra szembesülök vele, hogy nincs fontosabb az életünkben, mint hogy helyesen vegyük a levegőt.”

Török Lona (51) másfél évvel ezelőtt vett részt egy Buteyko-tanfolyamon Miskolcon. Mint minden jelentkező, akkor ő is összefoglalta, mi indította arra, hogy megtanuljon helyesen lélegezni.

Nincs fontosabb

„25 éve köhögök. Napi 3-4 köhögési rohamom van, ami átmegy fulladásba. Ilyenkor rohamoldó spray-t fújok be vagy zacskóba lélegzek. Szipogok, szinte folyamatosan törölgetnem kell az orromat. Átlagosan 3 percenként sóhajtok. A beszédtől légszomjam lesz. Huszonöt éve sportolok, egy éve táncot tanítok. 100-110 is szokott lenni a pulzusom. Rosszul alszom, 2-3 óránként felébredek, ilyenkor vécére is megyek. Az utolsó megfázás alkalmával úgy éreztem, meg fogok fulladni, halálfélelmem volt.”

A 6. napon a Buteyko-légzés egyetlen magyarországi akkreditált oktatója a következő levelet kapta Lonától: „Kedves Gyula! Először is köszönöm, hogy behoztad az országba a Buteyko-féle légzéskontrollt. Napról napra szembesülök vele, hogy nincs fontosabb az életünkben, mint hogy helyesen vegyük az életet adó levegőt. Hálás vagyok neked, büszke vagyok magamra, és örömöt érzek, mert látom, hogy én 25 év asztmától most elköszönök. A múlt szombati 98-as pulzusról ma reggelre 65-re, és a 13-as kontrollszünetről ma reggelre 23-ra jutottam el. A kislányommal együtt már 4 napja csendben végigalusszuk az éjszakát. Mostantól, amerre megyek, népszerűsítem ezt a csodás módszert….”

Csak csukott szájjal

Lonát a napokban azzal kerestem meg, vajon tart-e még a csoda.

– Azóta tünetmentes vagyok! – mondta büszkén. – Az életminőségem csak jó irányba változott, mióta a Buteyko-légzéstechnikát alkalmazom. Előtte 25 évet úgy sportoltam, hogy az első négy kilométeres futás előtt befújtam a hörgőtágítót, sőt még olykor közben is. A visszafelé tartó négy kilométeren már nem kellett fújnom, addigra beállt a légzésem. Azóta, hogy csakis csukott szájjal futok, nincs szükségem semmire. Ugyanakkor elfogadtam, hogy ez olyan dolog az életemben, amire mindig oda kell figyelnem. Ez egy életfogytig tartó terápia. Ezt átveszi az agy, a test megtanulja az újfajta légzést. Mondhatjuk úgy: átáll a tudatos légzésre.

Fura velejárók

Minthogy a saját környezetemben is van olyan ember, aki részt vett a Buteyko-tanfolyamon, s átállt az ott tanult tudatos légzésre, tisztában vagyok azzal, hogy ennek fura velejárói is vannak. Egyebet ne említsek, az orrdugulást sűrű fejbólogatással hárítja el… Érdekelt hát, vajon Lona furcsaságaihoz mit szól a környezete.

– A környezetemből, akik tudták, hogy a nagyfiam születése óta asztmás voltam, az erőteljes tünetek miatt többször is szanatóriumi kezelésre szorultam, hitetlenkedve fogadták a változást. Ami a furcsaságokat illeti, a férjemen kívül mindenki megütközik rajtuk. A férjem gyakorlatilag átvette tőlem a módszert.

Lona életvitele nem mondható átlagosnak. 2003 óta vegán, s az asztmás tüneteit kiküszöbölendő kezdett aerobikozni is, (1992-ben) amikor a kisfia hároméves lett. Ez valamennyit segített is, de stresszhelyzetben, illetve terhelésre visszatértek a tünetek.

– A tanfolyam óta azonban teljesen elhagyhattam a roham­oldó spray-t. Megfázásom is csak egyszer fordult elő, s még akkor sem volt szükség befújásra. Az is igaz, hogy minden napomat a Buteyko-féle légzőgyakorlatokka­­l kezdem. Jelenleg is futok, emellett Nia táncot tanítok (ez egy mezítlábas tánc), jógázom is, de ott is csak orron át lélegzem. Egyedül a harci táncban nyitom ki a számat, mert ott ki kell engedni a hangomat.


Tizenegy év alatt

Varga-Szilágyi Gyula elkötelezettnek érzi magát a módszer terjesztésére. 11 év alatt 3500-an végeztek a tanfolyamain. Keresik nemcsak Magyarországról, de Felvidékről, Erdélyből és Vajdaságból is. Miskolcon hamarosan újabb tanfolyama indul. A tanfolyamok ára borsos ugyan, de tüdőgyógyászok ingyen vehetnek részt rajta, ezenfelül a tanfolyam első másfél órás előadása bárki számára ingyenes. Egyre több résztvevő számol be arról, hogy az orvosuk javasolta a Buteyko-módszer elsajátítását, más páciensük kedvező tapasztalatai alapján. Az első magyarországi tréner állítja, sokan már az első másfél órás előadáson hallottaknak is hasznát veszik.


A baj forrása az, hogy túllélegzünk

Az emberi faj évezredeken keresztül egészen másféle életmódhoz szokott, mint ahogyan ma élünk. A mai embert sújtó ártalmak, az állandó feszültség, a stressz, az ülő életmódból fakadó mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, a legtöbbet a légzésünknek ártottak. Amikor megszületünk, még jól lélegzünk. Ám felnőve már a legtöbb ember a szükséges levegő többszörösét lélegzi be és ki. Ezzel kilélegzi a szén-dioxidot, mielőtt még az elérhetné az egészséges élethez szükséges 6,5 százalék koncentrációt. Márpedig a szén-dioxid ugyanolyan elengedhetetlen feltétele az életnek, mint az oxigén. Szén-dioxid hiányában a vérben lévő oxigén nehezebben jut el a sejtekhez, szervezetünk oxigénhiányos állapotba kerül, ennek előbb-utóbb valamilyen betegség lesz az eredménye. Ugyanakkor a helyes légzés hatására minden sejtünk megkapja az egészséges működéshez szükséges mennyiségű oxigént, ettől javulnak a belső folyamatok, a keringés, az anyagcsere, a vérnyomás, a pulzus, a pH, a szervezet átáll egy egészségesebb működésre, és a legkülönbözőbb betegségekből képes kigyógyítani magát, állítja a Buteyko-légzés hazai terapeutája, Varga-Szilágyi Gyula.


Nem először adunk hírt arról, hamarosan újabb tanfolyam indul, amely segít elsajátítani a helyes légzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában