Helyi közélet

2017.04.01. 12:32

Eredmények és kihívások Miskolcon

Miskolc - Összefogják a közgazdászokat, képviselik a közgazdász szakmát.

Miskolc - Összefogják a közgazdászokat, képviselik a közgazdász szakmát.

Tisztújító taggyűlést tartott pénteken a Magyar Közgazdasági Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában. A 2014–2017 közötti időszakról Bihall Tamás, a megyei szervezet elnöke tartott beszámolót. Lapunknak hangsúlyozta: a legfontosabb feladatuk a közgazdászok összefogása, a közgazdász szakma képviselete, a közgazdasági világnézet megjelenítése. Együttműködnek az akadémiával, a kereskedelmi és iparkamarákkal, valamint olyan szervezetekkel, melyekkel fontos megvitatni a közös problémákat. Rendezvényeikre egy-egy neves előadót hívnak meg, a tegnapira például Pelczné dr. Gáll Ildikót, az Európai Parlament alelnökét, de volt már vendégük Csath Magdolna, neves közgazdász is. Kiemelkedő eseményük volt a 2015-ben megrendezett Országos Közgazdász Vándorgyűlés, amelyet az országos elnökség is sikeresnek minősített. A megyei szervezet célja, hogy még inkább összefogja a közgazdász társadalmat. Ezért szeretnék az elnökségbe invitálni azon nagy intézmények képviselőit, ahol a közgazdász szakma művelői jelen vannak.

Erőfeszítések

– Nem nehéz elképzelni, hogy az Európai Unió belső piaca milyen változás előtt áll, hiszen pár nappal ezelőtt Theresa May brit kormányfő átnyújtotta Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének azt a levelet, amiben elindította a kilépési folyamatot. Az elkövetkezendő kétéves folyamat totális instabilitást eredményez az EU belső piacán – fogalmazott Pelczné dr. Gáll Ildikó, aki a tisztújító közgyűlésen „Az európai belső piac helyzete jövőbeni kihívások” címmel tartott előadást. Hangsúlyozta: bár a belső piac kialakítása 1993-ra nyúlik vissza, mégis azt mondhatjuk, hogy nem sikerült olyan jogszabályi környezetet teremteni, melyre egyértelműen azt mondhatnánk, hogy a vállalkozásaink ki tudnák használni a lehetőségeket a kereskedelem vagy szolgáltatásnyújtás területén. A 650 milliárd eurós (egyesek szerint egybilliárdos) belső piaci potenciál legnagyobb területe a digitális belső piac, amelynek kiaknázására komoly erőfeszítéseket kell tenni, jelezte Pelczné dr. Gáll Ildikó. A tisztújító taggyűlésen újra Bihall Tamást választották meg a Magyar Közgazdasági Társaság megyei elnökének.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában