Helyi közélet

2017.04.11. 19:48

Érdek és érvényesítés

<em>„Tetszettek volna forradalmat csinálni…” Ezzel a mondattal vágott vissza dr. Antall József miniszterelnök politikai ellenfeleinek, amikor azok elégedetlenkedtek a rendszerváltó reformok túlságosan puha mivolta miatt. Fura módon ez a mondás jut eszembe az elmúlt napok demonstrációi ürügyén, amelyek a Közép-európai Egyetem – nem is annyira – áttételes ellehetetlenítése miatt szerveződtek. Mert a mostani esetben is a demokrácia – vélt, valós – értékei megvédése érdekében történt a „szóemelés”.</em> Szaniszló Bálint írása.

„Tetszettek volna forradalmat csinálni…” Ezzel a mondattal vágott vissza dr. Antall József miniszterelnök politikai ellenfeleinek, amikor azok elégedetlenkedtek a rendszerváltó reformok túlságosan puha mivolta miatt. Fura módon ez a mondás jut eszembe az elmúlt napok demonstrációi ürügyén, amelyek a Közép-európai Egyetem – nem is annyira – áttételes ellehetetlenítése miatt szerveződtek. Mert a mostani esetben is a demokrácia – vélt, valós – értékei megvédése érdekében történt a „szóemelés”. Szaniszló Bálint írása.

Az a dolgok másik oldalát jelenti, hogy a mai viszonyok között a – vélt, vagy valós – érdekek érvényesítésének miféle fórumai léteznek. Bizonyos esetekben ugyanis elegendő a demokratikus intézménynek valamelyikének használata. Teszem azt, jelezni az országgyűlési képviselőnek, aki a törvényhozásban felszólalva hangot ad az állampolgári tetszésnek, nem tetszésnek. Az esetleges utcai demonstráció, kvázi tüntetés korábban már az érdekérvényesítés nyomatékosabb eszközei közé tartozott. Mai viszonyaink között azonban ez is gyenge eszköznek bizonyul. Az érdek és annak érvényesítésének ollója kezd szétnyílni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában