Helyi közélet

2017.04.22. 09:37

Elzárt és áram nélküli település sem maradt Borsodban

Miskolc, Bükkszentkereszt, Hollóstető, Répáshuta - Péntek estére – ha aggregátorral is –, de minden településen lett áram Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Miskolc, Bükkszentkereszt, Hollóstető, Répáshuta - Péntek estére – ha aggregátorral is –, de minden településen lett áram Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Nem javult a helyzet pénteken a Bükkben, hiába volt Miskolcon 15 fok feletti hőmérséklet és szikrázó napsütés, a magasabban fekvő részeken maradt az 50, 60, néhol 80 centiméter feletti hó. A vizes égi áldás megmaradt a kizöldült fákon, a nagy súly pedig eltörte vagy gyökerestül fordította ki őket a puha talajból. Így hatalmas mennyiségű faakadályt kellett eltávolítani az utakról, hogy Hollóstetőhöz, Bükkszentkereszthez és Répáshutához „férjenek” a mentőalakulatok. A katasztrófavédelem mellett az erdészet, a nemzeti park, az áramszolgáltató szakemberei dolgoztak megfeszített munkával, de például a Bükki Mentőcsoport tagjaként a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Igazgatósága is egész nap kint volt a terepen. Estére mindenhová eljutott a segítség.

Még felmérhetetlenek a károk a Bükkben, ahol a hó az úr

Rengeteg ember küzd a hóval és a fákkal az erdőben.

A pénteki nap még arról szólt, hogy autóval is elérhetővé tegyék az ország utolsó elzárt települését, Répáshutát. Csütörtökön estére ugyan a katasztrófavédelemnek sikerült bejutnia a településre, ahová élelmiszert és aggregátort vittek, de ez még korántsem jelentette azt, hogy megközelíthetővé vált Répáshuta.

Mentették a kismamát

– Két irányból harcol legalább nyolcvan ember, hogy szabaddá tegyék az utat, de elképesztő körülmények vannak itt fent, amit még a közösségi oldalakra kerülő fotók alapján sem tudnak elképzelni azok, akik nem a saját szemükkel látják – mondja Varga Balázs, a hollóstetői Hegyi Camping vezetője, akit csütörtökön telefonon sem tudtunk elérni, úgy elvágta őket a tél a külvilágtól.

– Csütörtök délutánra hozzánk is bejutottak a katasztrófavédelem munkatársai, és 24 órás bizonytalanság után lejuttatták a nyolc hónapos várandós páromat a városba. Le a kalappal előttük, elképesztő munkát végeznek. Én csak élelmiszert vételeztem magamhoz, és gázolajat az aggregátorhoz, maradnom kellett, mert autóval még nem lehet hozzánk bejutni, és hatalmas a kárunk – teszi hozzá. A kidőlő fák a 35 faházból 20-at rongáltak meg, több autó megsérült, van, amelyik totálkárosra tört. Balázs hozzáteszi, csütörtökön reggel holdbéli tájat mutatott a főút is, kidőlt fákkal, hátrahagyott, összetört autókkal.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Felsőtárkány és Répáshuta közötti szakaszról 12 megrekedt gépjárművet és 26 embert, míg a Répáshuta és Bükkszentkereszt közti szakaszról 30 embert mentettek ki a miskolci, a kazincbarcikai, a mezőkövesdi és az egri hivatásos tűzoltók.

Nagy kár az erdőben

A fák már kihajtottak, ezért a nagy mennyiségű, nedves hó nem tudott lecsúszni az ágakról. Emiatt hatalmas súly került rájuk és könnyen törtek. A talaj nincs megfagy­va, mint télen, így nem tartotta meg a gyökereket, ezért rengeteg fa egyszerűen kifordult. A fent élőktől kapott tájékoztatás szerint a Bükk egyes részein a fák fele vagy még több is kidőlt.

A legnagyobb gondot csütörtökön még az jelentette, hogy több helyen nem volt áram, emiatt sok helyen fűtés sem, és nem működtek egy idő után a mobiltelefonok sem, mert az átjátszótornyok akkumulátorai is lemerültek. Nagy gondot jelentett ez például Hoitsy Györgynek, a Lillafüredi Pisztrángtelep tulajdonosának, aki szerda estétől felügyelte folyamatosan az aggregátorrendszert, ugyanis víz-, illetve levegőkeringetés nélkül a pisztrángok 2-3 óra alatt elpusztulnak.

– Volt egy időszak, amikor folyamatosan fel-le kapcsolódott az áram, ez megzavarta az automata aggregátorrendszert, ami nem indult be, fél óra alatt 50-60 kilogrammnyi halam pusztult el – magyarázza.

Áram mindenhol

Péntek délutánra már több helyen sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást, fél hat előtt pedig arról tájékoztatta lapunkat Irlanda Boglárka, az ÉMÁSZ igazgatósági megbízottja, hogy Répáshutára is bejutottak a kollégáik, és aggregátor segítségével biztosítják az áramellátást. A vezetékek helyreállítása még hosszabb időt vesz igénybe, de péntek délutántól már nincs olyan település, ahol valamilyen módon ne tudnának áramot adni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság péntek délutáni tájékoztatása szerint az országban tíz lezárt útszakasz maradt. Megyénkben három: a répáshutai elágazás és a megyehatár között, Mályinka és Szentlélek között, valamint a Bánkútra vezető bekötőút teljes hossza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában