Helyi közélet

2017.04.23. 19:43

Egy igazán frissítő program Miskolcon

Miskolc - Fiatalok szerveznek nem csak fiataloknak dicsőítő napot.

Miskolc - Fiatalok szerveznek nem csak fiataloknak dicsőítő napot.

Unikális és frissítő rendezvényt szervez négy középiskolás diák Miskolcon április 29-ére a Gárdonyi Géza Művelődési Házba. A FrissítŐ alkalom egy keresztyén felekezetközi ifjúsági dicsőítő nap, amelynek a célja, hogy az örömhír dicsőítés formájában is eljusson Miskolcra.

Ekkora először

Az országban már vannak hasonló rendezvények, a legismertebb a fővárosi Ez Az A Nap. Ezen is részt vett és táborokban is Jobbágy Dániel, akinek tavaly decemberben támadt az az ötlete, hogy Miskolcon is érdemes lenne egy hasonló alkalmat megszervezni. Dániel a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulója, így először osztálytársainak vetette fel az ötletet és segítőket toborzott, ami után összejött egy négyfős kis csapat, akik nagy lelkesedéssel vágtak bele a szervezésbe.

– Voltak már hasonló kezdeményezések, de ilyen nagy rendezvényt még nem csináltak Miskolcon, így mondhatjuk, hogy ez lesz az első dicsőítő nap a városban – mondja Eperjesi Áron, aki Dani mellett a motorja a szervezésnek.

– Igaz, az eredeti ötlet alapján kisebb léptékben gondolkodtunk, egy kis családias program volt az elképzelés, ami során összejövünk fiatalokkal egy tornateremben mondjuk, ahol szolgál egy zenekar és jól érezzük magunkat, de mindenki arra biztatott, hogy nyugodtan gondolkodjunk nagyobb léptékben, mert van rá igény – magyarázza Dániel.

A négyfős szervezőcsapat tagja lett még Golenya Klaudia és Veres Dominika. Először tanárokat kérdeztek meg és kértek segítséget, majd a miskolci gyülekezetek következtek. A Hejőcsabai Református Egyházközségért Alapítvány a fiatalok mögé állt, a lebonyolításban is segítenek, az ifjúsági csoportjuk pedig önkéntesként működik majd a helyszínen közre.

Vidáman, felszabadultan

A fiatalok azt mondják az a cél, hogy a keresztények ne csak úgy éljék meg a hitüket, hogy templomba járnak, ahol végigéneklik és imádkozzák az istentiszteleteket, hanem ebbe egy kis életet, frissességet vigyenek.

– Lássák, így is lehet. Sokan nem tudják, hogy van egy ilyen dicsőítő formája is, könnyűzenével hitéletnek, az Istenhez fordulásnak – mondja Áron.

– Én egy életérzést láttam meg ebben, felfedeztem, lehet vidámabban, felszabadultan élni a hitünket. Benne is vagyunk a Lévay gimi Lámpás zenekarában. Remélem hozzánk hasonlóan minél többen lesznek, akik a FrissítŐ­nek köszönhetően szintén felfedezik maguknak ezt a világot – teszi hozzá Dani.

A rendezvény kapcsolódik a reformáció 500. évfordulójához is, a fiatalok támogatói a rendezvény szervezésében a Reformációs Emlékbizottságtól, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, illetve a Gárdonyi Géza Művelődési Házig, amely helyszínt ad a rendezvénynek.

A szervezés olyan jól sikerült, hogy négy miskolci, illetve Miskolc környéki zenekar és két országosan ismert fellépőcsapat is jelen lesz a Gárdonyiban. Nagy segítséget kaptak az Ez Az A Nap főszervezőjétől, László Viktortól, aki tanácsok mellett elérhetőségeket is adott a fellépőkhöz, akiket így meg tudtak keresni, igaz egy táborból Andelich Jonatannal személyes ismeretségük is volt, így ő rögtön rábólintott a megkeresésre.

Már plakát is készült, amelyet gyülekezetekhez is elvittek, de alkalmakkor is hirdetik mindenhol a rendezvényt, saját honlap készül és a közösségi médiában is terjesztik. Izgatottan várják, hogy hányan érkeznek majd a napra, arról már tudnak, hogy az ország több helyéről szerveznek csoportokat, így például Budapestről is.

Bárkit szívesen várnak

– Bár az eredeti terv az volt, hogy a fiatalokat szólítsuk meg, de bárkit szívesen várunk kortól és persze felekezettől függetlenül, aki szeretne eltölteni egy szép napot velünk, jó zenéket hallgatni és közben közel kerülni Istenhez – mondják.

– A rendezvény mottója: Ő a kezdet! Ezt azért választottuk, mert bibliai, igei alapokon, a reformáció folyamatosan megújuló szellemében mi, mai fiatalok is meg akarjuk fogalmazni a hitünket, személyessé akarjuk tenni az Istennel való kapcsolatunkat. Ebben segít nekünk a dicsőítés és a zene felhasználása is. A fellépők mindannyian szolgálatnak tekintik a részvételüket, közösen imádkozunk a mi saját és a mi népünk ébredéséért – teszik hozzá.

Az elképzelések szerint félévente rendeznék meg a dicsőítő napot, de szervezésben, anyagi hátterét tekintve még átgondolást igényel a folytatás. Az első alkalom ingyenes lesz, csupán egy rövid helyszíni regisztrációhoz kötött, de később támogatójegyek, adományok bevezetését is tervezik, illetve készülnek saját pólók, amelyet adományokért cserébe kaphatnának meg a résztvevők. De tervben van az is, hogy túrákat, illetve egyéb jellegű programokat is szerveznének, ami a FrissítŐhöz köthető.

A fellépő zenekarok és kiegészítő programok mellett jelen lesz a CLC Keresztyén Könyvesbolt, ahogy megtalálhatóak lesznek kézműves termékek is, az éhséget pedig lángossal csillapíthatják a résztvevők. A programhoz tartozik imaséta is, illetve lesznek imapárok: négy kijelölt személlyel lehet elbeszélgetni, tanácsot kérni négyszemközt is.


Így alakul a napirend

A program 14 órakor kezdődik, először a Kezdőkör, az avasi jezsuita templom könnyűzenei csoportja szolgál majd. Köszöntő után a bükkaranyosi Ébredő csoport folytatja a műsort, őket követi az In His Steps, a Miskolc-Belvárosi Evangélikus Egyházközségből. Ezt követően egy bizonyságtételre kerülhet majd sor, méghozzá egy sztárvendég részvételével, aki a hitéről beszél majd, de az ő neve még meglepetés. Következik a Lámpás zenekar a Lévayból, majd áhítatot tart Thoma László református lelkész. Az áhítat után következik a két közismert fellépő, a Hanna Projekt és Andelich Jonatan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában