Helyi közélet

2017.04.25. 15:58

Csúnyán ráfizethetsz a külföldi tulajdonú webáruházakban

Egyre inkább teret hódítanak a külföldi tulajdonú magyarnak tűnő webshopok, mivel sokszor jóval kedvezményesebb áron kínálják ugyanazon termékeket, mint a hazai boltok. De vajon hol a buktató? Több probléma is előfordulhat, melyek végén sajnos a felhasználó húzza a rövidebbet.

Egyre inkább teret hódítanak a külföldi tulajdonú magyarnak tűnő webshopok, mivel sokszor jóval kedvezményesebb áron kínálják ugyanazon termékeket, mint a hazai boltok. De vajon hol a buktató? Több probléma is előfordulhat, melyek végén sajnos a felhasználó húzza a rövidebbet.

Miért nem érdemes külföldi székhelyű webshopból vásárolni?

Ezek a webshopok sokszor nem a Magyar piacra szánt terméket árulnak. Ilyen esetben, a más régiókód esetén, szolgáltatásoktól eshetünk el, pl. okoskütyük, tv-k esetén, illetve fontos frissítésekről is lemaradhatunk mobiltelefonok esetén. Hiszen hiába itthon használjuk a készüléket, ha valami gond van, akkor is majd akkor kapjuk meg a frissítéseket, ha az adott országban kijött a készülékünkre, ahova eredetileg szánták.

A másik nagy probléma a garancia. Az adott gyártó nem foglalkozik a termékkel, ha azt nem az adott országba szánták, illetve nem az általuk kijelölt hivatalos partnertől származik. Hiába van nekünk drága háztartási cikkünk pl. a Samsungtól, amennyiben más piacra szánták, nem tudjuk regisztrálni, így náluk nem garanciás! Ilyenkor a garanciát a bolt adja ahol eladták, és ha bármi problémánk merül fel, sajnos nem tudunk a fogyasztóvédelemhez fordulni, mivel nemzetközileg jegyzett cégekről van szó, így tehetetlenek.

A mobiltelefonoknál ez fokozottan problémás. A legtöbb GSM bolt jóval olcsóbban adja a mobiltelefonokat, ám ezek rendszerint más országba szánt készülékek. Ezek általában magyar nyelvvel sem rendelkeznek, és mivel ezt úgy teszik rá utólag, így frissítésnél eltűnhet.

A legtöbb gyártó 2 év garanciát vállal a készülékeire, ám ezek a boltok 12+12 hónap garanciával kínálják őket, melyből az első év bolti garancia, a második pedig már csak szoftvergarancia, ami igazából semmit nem ér.

Vannak olyan esetek is, amikor a rendelési idő akár több hét is lehet, és ez a rendelés leadásakor nem egyértelemű. A rendeléseket többnyire külföldi raktárból elégítik ki, és van amikor 2-3 hét is lehet a szállítási idő, pedig 1-2 napot ígértek.Ezt sem árt tehát előre tisztázni.

Sokan persze így is általában az alacsonyabb árakat részesítik előnyben, bevállalva a kockázatot. Érdemes szétnézni az interneten, mert sajnos rengeteg a negatív tapasztalat. A Novashop-nál, mint aki csak hivatalos garanciával rendelkező termékeket forgalmaz, mi is azt javasoljuk, hogy vásárlásnál legyünk körültekintőek. Kérdezzünk rá a garanciára, esetleg olvassunk el a mások által szerzett tapasztalatokat az adott üzlettel kapcsolatban.

Vásároljon helyi üzletben! Nézze meg testközelből a választott terméket, és vigye haza azonnal a Novashoptól!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában