Helyi közélet

2017.03.12. 16:39

Váltanának, de nem tudnak: elindult a munka az agráriumban

Miskolc - A fejtrágyázással, a földmunkákkal és a korai kultúrák vetésével elindult a munka az agráriumban.

Miskolc - A fejtrágyázással, a földmunkákkal és a korai kultúrák vetésével elindult a munka az agráriumban.

Az őszi búza és repce fejtrágyázásának a vége felé járnak a gazdák megyénkben. A talaj a napos, szeles időnek köszönhetően száraz, szikkadt, így simítózzák, boronálják a földeket. Van, ahol a korai vetésű növénykultúrák – mint a borsó, lucerna, tavaszi árpa, zab – vetéséhez nemcsak a földelőkészítést kezdték el, de már magát a vetést is.

Az őszi búzában nem tett kárt a belvíz, ahogy a fagy sem.” Taskó József

A hóolvadás után Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem tartanak a belvíztől, mert a talaj nincs feltöltve vízzel, így nagyobb mennyiséget is el tud nyelni.

– Valóban nem történt komoly gond a belvíz miatt, bár vastagon át volt fagyva a talaj, ami egy kicsit visszatartotta a vizet, de amint kiengedett, azonnal elnyelte a föld. A Taktaközben, Dél-Borsodban, néhány alacsonyabban fekvő területen van tudomásunk kisebb vízről, de az őszi búzában nem tett kárt, ahogy a fagy sem – mondta most megkeresésünkre.

Nincs piac

Tavaly kiemelkedően jó minőségű volt a termés szinte minden növényfajta esetén, ennek ellenére – vagy pont ezért – a felvásárlási árak viszont elég nyomottak maradtak, amire panaszkodtak is a gazdák. Ahogy beszámoltunk róla, az olajtök komoly gondot okozott, a túltermelés miatt ugyanis az árak előbb nagyon lementek, majd sok gazdától meg sem vették a termést. Kíváncsiak voltunk, sarkallja-e ez esetleg váltásra a termelőket.

– Valóban nem alakultak túl jól az árak tavaly. Természetesen mindenki a nyereségre figyel és sokan váltanának is, de ez több szempontból sem egyszerű. A gépek, berendezések, a technológia nem olcsó, ha pedig egy másik növényi kultúrához ezeket be kell szerezni, akkor az visszatartó erő lehet – magyarázza Taskó József.

A másik probléma, hogy nincs olyan növényfajta, aminek meglenne a megfelelő piaca. Mint az elnök elmondta, fórumokon is felvetődött már, hogy sokan termelnének szívesen zöldséget, azonban nincs értékesítési csatorna, a multikkal pedig nehéz lenne versenyezni, hiszen se tárolni, sem feldolgozni nem tudnának a gazdálkodók. Vélhetően tehát idén is hasonló lesz a megyében a növénykultúrák aránya, mint korábban.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában